Etik liderliğin ve etik iklimin etik dışı davranışlara etkisi: Ampirik bir çalışma - Yağmur, Ali (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2013)
Bu çalışma, işgörenlerin etik liderlik ve etik iklim algılarının etik dışı davranışları azaltma ve etik liderliğin etik iklimi geliştirme yönündeki etkisini incelemek üzere geliştirilmiştir. İstanbul, Kocaeli, Ankara ve Antalya'da 30 farklı firmadan 463 personele anket uygulanmıştır. Araştırma sonucunda etik iklimin etik liderlikle birlikte etik davranış üzerinde negatif yönde ve etik liderliğin etik iklim üzerinde ise pozitif yönde etkisi olduğu bulgulanmıştır. Ayrıca etik algılar ile anketi dolduranların cinsiyet ve medeni durumu ve örgütlerin sahiplik türü ve sektörleri arasında ilişki olduğu tespit edilmiştir.

This study aims to investigate the effect of perceived ethical climate and ethical leadership on employee misconduct. The questionnaire is applied to 463 personnel from 30 companies which are located in Istanbul, Kocaeli, Ankara and Antalya. The results of study revealed that ethical leadership and ethical climate has a negative relationship with employee misconduct and that ethical leadership has a positive relationship with ethical climate. Furthermore, a relationship between ethical perceptions and gender and marital status of questionnaire takers and the type of ownership and the industries of organizations is found.
The effects of ethical leadership and ethical climate on unethical behaviors: An empirical study
Keywords: İşletme; Business Administration