Örgütsel vatandaşlık davranışı, açık inovasyon ve firma performansı ilişkisi - Birgülen, Özlem (Gebze Teknik Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2022)
Bu çalışmanın amacı, örgütsel vatandaşlık davranışı, açık inovasyon ve firma performansı arasındaki ilişkiyi araştırmaktadır. Örgütsel vatandaşlık davranışı, açık inovasyon ve firma performansı arasındaki ilişkiyi bir arada incelemeye yönelik olarak detaylı bir akademik çalışmaya rastlanmamış olması sebebiyle ve konunun önemli olduğu düşüncesiyle bu konuda bir çalışma yapılmasına gerek duyulmuştur. Bu kapsamda İstanbul ve civarındaki imalat sanayinde faaliyet gösteren 188 firmadan anket yöntemiyle veri toplanmıştır. Veriler SPSS istatiksel paket programında analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, açık inovasyonun örgütsel vatandaşlık davranışı ve firma performansının her ikisiyle pozitif ilişkide olduğu, örgütsel vatandaşlık davranışı, açık inovasyon ve firma performansı ilişkisinde açık inovasyonun tam ara değişken rolü olduğu bulunmuştur. Bu bulgular tartışılmış, araştırmacılara ve yöneticilere öneriler sunulmuştur. Açık inovasyonun başarılı ve sürdürülebilir bir şekilde yürütülmesi de çalışanların belirli nitelikler dahilinde belirlenmesi ve özelliklerini yansıtabilecekleri örgütsel yapı ve iklimin oluşturulmasından geçer. Çalışanın bu konuda motive edilmesi, takdir ve ödül verilmesi yönünde yöneticilerin ve kurumların bilgilendirilmesi yerinde olacaktır. Böylece araştırma sonuçlarının hem teorik hem de pratik katkılar sunması hedeflenmiştir.

The aim of this study is to investigate the relationship between organizational citizenship behavior, open innovation and firm performance. Since no detailed academic study has been found to examine the relationship between organizational citizenship behavior, open innovation and firm performance together, and considering the importance of the subject, it was necessary to conduct a study on this subject. In this context, data were collected from 188 companies operating in the manufacturing industry in and around Istanbul, using the survey method. The data were analyzed in the SPSS statistical package program. According to the results of the research, it was found that open innovation has a positive relationship with both organizational citizenship behavior and firm performance, and open innovation has a fully mediating role in the relationship between organizational citizenship behavior, open innovation and firm performance. These findings were discussed and suggestions were presented to researchers and managers. The successful and sustainable execution of open innovation also goes through the determination of employees within certain qualifications and the creation of an organizational structure and climate in which they can reflect their characteristics. It would be appropriate to inform the managers and institutions in order to motivate the employee in this regard, to give appreciation and reward. Thus, it is aimed that the results of the research will provide both theoretical and practical contributions.
Keywords: İşletme; Business Administration