Manyetik karıştırma çubuğu ile ekstraksiyon tekniği ile yerüstü sularında sipermetrin analizi - Kopan, Mahmut; Sunar, İsmail (MediHealth Academy Yayıncılık, 2020)
Amaç: Bu çalışmada, Marmara Bölgesi’nde belirlenen noktalardan alınan 11 adet yer üstü suyunu manyetik karıştırma çubuğu ile ekstraksiyon tekniği kullanılarak gaz kromatografisi-üçlü quadrupole kütle spektrometresi cihazı ile sipermetrin analizi amaçlandı.Gereç ve Yöntem: Yerüstü su kalitesi yönetmeliğinde bahsi geçen sipermetrin parametresinin manyetik karıştırma çubuğu ile ekstraksiyon yöntemi kullanılarak analiz edilmesi amaçlandı. Bunun için Marmara Bölgesi’nde daha önceden belirlenen noktalardan numuneler alındı ve manyetik karıştırma çubuğu ile ekstraksiyon yöntemiyle gaz kromatografisi-üçlü quadrupole kütle spektrometresi cihazında analiz gerçekleştirildi.Bulgular: Marmara Bölgesi’nde gerçekleştirilen deneysel çalışmalarda, gaz kromatografisi-üçlü quadrupole kütle spektrometresi manyetik karıştırma çubuğu ile ekstraksiyon yöntemi ile 11 adet numune içerisinden üç adet numunede sipermetrin miktarı tespit edildi. Metot iki farklı kişi tarafından gerçekleştirilen verifikasyon çalışmaları ile doğrulandı. Sonuç: Yapılan çalışmalar sonucu Marmara Bölgesi’nden alınan numunelerde yönetmeliklerde belirlenen seviyelerin altında sipermetrin tespit edilmiştir. Bu sonuç bölgede yaşayan insanlar için olumlu bir gelişmedir. Kocaeli bölgesi genel olarak sanayi ağırlıklı üretim yaptığı için tarımsal faaliyetler ülkemizin diğer bölgelerine göre daha az görülmektedir. Sipermetrin tespit edilmesi veya çok az tespit edilmesinin temel sebebi bu olabilir. Bu ve buna benzer çalışmaların ülkemizin özellikle tarım faaliyeti çok olan yerlerinde yapılması önem teşkil etmektedir. Çünkü ülkemizde tarımda verimliliği artırmak ve zararlı böcek ve haşerelerden kurtulmak için pestisit ürünleri bilinçsiz bir şeklide kullanılmaktadır. Bu konuda çiftçilik ile uğraşan halkımızın uyarılması ve bilinç kazandırılması gerekmektedir. Ayrıca devletin yetkili makamları bu konuda denetimlerini sıklaştırmalı ve bu çerçevede tedbirler almalıdır. Eğer tarımda pestisit kullanımı kontrolsüz bir şekilde devam ederse bu durum uzun vadede halkımızın sağlık problemlerin artmasına ve özellikle kanser oranlarının yükselmesine neden olacaktır.

Aim: In this study, we aimed to analyze 11 groundwater samples taken from the locations determined in the Marmara Region with gas chromatography-triple quadrupole mass spectrometry device using stir bar sorptive bar and extraction technique.Method: It was aimed to analyze the mentioned sipermetrin parameter in the aboveground water quality regulation by using the extraction method with the magnetic stir bar. For this, samples were taken from predetermined points in the Marmara region and analysis was carried out on the gas chromatography-triple quadrupole mass spectrometry device.Results: Repeatability, reproducibility, lod, loq data studied in sipermetrin verification to show the correctness of the results of the samples taken.Conclusion: As a result of the studies, sipermetrin was detected below the levels determined in the regulations in the samples taken from the Marmara region. This result is a positive development for people living in the region. Agricultural activities are less common than other regions of our country since Kocaeli region generally produces industry-based production. This may be the main reason for not detecting cypermethrin or very little. It is important to carry out these and similar studies in the places where our country has a lot of agricultural activities. Because pesticide products are used unconsciously in our country to increase productivity in agriculture and get rid of pests and pests. In this regard, our people who deal with farming should be warned and gained awareness. In addition, the competent authorities of the state should tighten their controls on this issue and take measures within this framework. If the use of pesticides in agriculture continues uncontrollably, this will cause the health problems of our people to increase and especially cancer rates in the long term.
Cypermethrin analysis in groundwaters with stir bar sorptive bar and extraction technique
Keywords: Health Care Administration; Sağlık Kurumları Yönetimi