Moleküler dinamik simülasyonunun bilgisayarla görselleştirilmesi - Özdemir, Mesut (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2005)
Bilimsel hesaplamalarda bilgisayar grafiği günümüzde önemli bir yer almaktadır. Böylelikle görselleştirilmiş ortamda problemin çözümünün detayları incelenebilmektedir. Günümüzde bilgisayar grafiğini kullanabileceğimiz birçok çalışma kitaplığı bulunmakta ve standart bilgisayarlarda bile oldukça karmaşık çalışmaların çözümü aranabilmektedir. Bu çalışmada, "Moleküler Dinamik Simülasyonunun Bilgisayarla Görselleştirilmesi" ile gaz moleküllerinin bir kapalı kutu içerisinde davranışları incelenmiştir. Bu çalışma yapılırken ilk olarak moleküller 3 boyutlu olarak şekillendirilmiş ve Visual Basic Programlama dili ve DirectX grafiksel programlama araçları kullanılarak 1000 adet molekülün 3 boyutlu bir kapalı kutu içerisinde : hareketleri görselleştirilmiş ve alman resim görüntüleri ile incelenmiştir. Daha sonra, toplam 38400 adet Helyum ve Argon molekülünün hareketini incelemek için, VC++ ve OpenGL kullanılarak programlanan bir yazılım kullanılmıştır. Bu uygulama ile kütlesel difüzyon, iki duvarın ısıtılması, bir duvar sıcak bir duvar soğuk yapılarak ısı iletimi, iki duvarın ters yönlerde hareketi ile Couette akışı, ısı iletimi ve Couette akışının aynı zamanda gerçekleşmesi durumu olayları ayn ayrı incelenmiş ve bu olaylardan elde edilen verilere göre yapılan hesaplamalarla kutu içerisindeki toplam enerji, 1. türden toplam molekül, 2. türden toplam molekül, 1. ve 2. türden toplam molekül, x-y-z yönlerinde momentum, 1.tür- l.tür toplam çarpışma, 1. tür-2. tür toplam çarpışma, 2. tür-2. tür toplam çarpışma, tüm çarpışmalar toplamı değerlerinin kutu içerisindeki dağılımı belirlenen aralıklardaki molekül basma düşen çarpışma sayışma göre kırmızı-mavi renk aralığında incelenmiş ve bu tez ile sunulmuştur. Bu çalışma ile, moleküler dinamik simülasyonundan elde edilen görselleştirilmiş veriler ile fiziksel kavramların daha iyi anlaşılmasına yardımcı olacak bir araç ortaya konulmuştur.

Computer graphics is öne of the most important ways for the scientific computations, using simple methods âllowing to solve critical details of the scentific problems. This important judgemenl stems fröm the greatly improved graphics hardware and software that is found iri current computing systems. This field allows the grahics programmer to think and work at a much higher level of modeling and to create computer graphics by means of ready to use graphics programming libraries. This work on "Molecular Dinamic Simulation with the Computer Graphics" starts with a Visual Basic Program which use DirectX Graphical Programming API. in this particular study, a cubic box enclosing 1000 molecules was modelled. From this VB graphical work, some images are taken and presented to show the movements of the molecules in 3 D ambience. in order to quantize the physical properties of Helium and Argon gas mixture in a box, a new program is developed visualizing the behavior of the particles using VC++ and OpenGL programming tools. Diffusion, heating of the two opposite walls, heat transmission with cold and höt walls (conduction), Couette flow with the movements of the opposite walls in the oppsite directions, combination of Couette flow and heat conduction processes a|e examined. The results for 38400 molecules are presented in terms of the total energy, the total of ist molecular type, the total of 2nd molecular type, the total of ist and 2nd type of molecules, the total of momentums in x-y-z directions, the total of He-He collisions, the total of He-Ar collisions, the total of Ar-Ar collisions, the total of ali types of collisions. The distributions of the presented values are showed in spectrum of Red and Blue As a result, a new tool helping tp better undestand the physical concepts with graphical data of the molecular dynamic simulations was developed.
Molecular dinamic simulation with the computer graphics
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Enerji; Energy