Evaluation of the effect of teleworking on employee attitude and behaviour - Artar, Melike (Gebze Teknik Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2024)
Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmelerin de etkisiyle ortaya çıkan uzaktan çalışma kavramı, özellikle Kovid-19 salgınının iş gücü üzerindeki etkisiyle birlikte büyük ilgi görmeye başladı. Uzaktan çalışma sisteminin çalışanlar üzerine etkisini daha iyi anlamak içim tasarlanan bu çalışmadan yapısal eşitlik modellemesi, duyarlılık analizi ve veri madenciliği gibi çeşitli analiz yöntemleri kullanılmıştır. Bu kapsamlı analiz aracılığıyla tez, uzaktan çalışma uygulamalarını iyileştirmek ve uzaktan çalışanların karşılaştığı zorlukları ele almak için eyleme dönüştürülebilir bilgiler sağlamayı hedefliyor. İlk makalede, uzaktan çalışanların kişilerarası iletişim tatmini ile iş tatmini arasındaki ilişki, bilgi teknolojileri (BT) bilgisi ve yaratıcı performansın aracılık rolü aracılığıyla araştırılmaktadır. Çeşitli mimarlık ofislerinde çalışan 683 uzaktan çalışandan veriler toplandı ve yapısal eşitlik modellemesi (SEM) ve PROCESS Makro kullanılarak analiz edildi. Bulgular, (1) uzaktan çalışanların kişilerarası iletişim tatmininin iş tatmini ile olumlu bir şekilde ilişkili olduğunu (2) BT bilgisi ve yaratıcı performansın, kişilerarası iletişim tatmini ile iş tatmini arasındaki ilişkiye aracılık ettiğini göstermiştir. Araştırma sonuçlarında kişilerarası iletişim memnuniyetinin iş tatmini üzerindeki rolü vurgulanırken, çalışanların yeterli düzeyde BT bilgisine sahip olabilmesi için hem çalışanların hem de şirketlerin gerekli eğitimleri alması gerektiğine de değinildi. İkinci makalede uzaktan çalışan katılımcılardan toplanan veriler yapısal eşitlik modelleme analizi kullanılarak incelenmiştir. Sonuçlar, (1) işyeri izolasyonunun algılanan örgütsel destekle pozitif yönde, psikolojik iyi oluşla negatif yönde ilişkili olduğunu, (2) algılanan örgütsel desteğin psikolojik iyi oluşla pozitif yönde ilişkili olduğunu, (3) algılanan örgütsel desteğin, işyeri izolasyonu ile psikolojik iyi oluş arasındaki ilişkiye aracılık ettiğini ve (4) iş güvensizliğinin, algılanan örgütsel destek ve psikolojik iyilik arasındaki ilişkide düzenleyici etkisini göstermektedir. Üçüncü makalede, COVID-19 döneminde uzaktan çalışmayla bağlantılı potansiyel ve sorunların ayrıntılı bir değerlendirmesini yapmak için dijital teknolojilerin ve platformların kullanımına odaklanılıyor. Uzaktan çalışma deneyimine ilişkin bilgiler, "X"den (n=216.485) kullanıcı tarafından oluşturulan içerik (UGC) ve duygu analizi, konu modelleme ve metin analizi gibi veri madenciliği yöntemleri kullanılarak elde edildi. Araştırmaya göre teknolojik gelişmelerin ve çevrimiçi platformların kullanımıyla ilgili toplam on iki fırsat ve dört zorluğun olduğu belirlendi. Bu çalışma, bir araştırma boşluğunu dolduruyor ve temel temaları belirleyerek ve kullanıcıların tutumlarını araştırarak, COVID-19 döneminde uzaktan çalışma ortamına ilişkin yararlı bilgiler sunuyor.

The concept of teleworking, which emerged with the influence of developments in information and communication technologies, has begun to attract great attention, especially with the impact of the Covid-19 epidemic on the workforce. Various analysis methods such as structural equation modeling, sensitivity analysis and data mining were used in this study, which was designed to better understand the impact of the teleworking working system on employees. Through this comprehensive analysis, the thesis aims to provide actionable insights to improve telework practices and address the challenges faced by teleworkers. In the first essay, investigates the relationship between teleworkers' interpersonal communication satisfaction and job satisfaction through mediating role of knowledge of information technologies (IT) and creative performance. Data were collected from 683 teleworkers working in various architectural offices and analyzed using structural equation modeling (SEM) and PROCESS Macro. The findings indicated that (1) teleworkers' interpersonal communication satisfaction is positively associated with job satisfaction (2) IT knowledge and creative performance mediates the relationship between interpersonal communication satisfaction and job satisfaction. In the results of the research, while emphasizing the role of interpersonal communication satisfaction on job satisfaction, it was also mentioned that both employees and companies should receive the necessary training in order to have sufficient level of employee IT knowledge. In the second essay, data collected from 382 participants were examined using structural equation modeling analysis. The results indicate that (1) workplace isolation positively relates to perceived organizational support and negatively relates to psychological well-being, (2) perceived organizational support positively relates to psychological well-being, (3) perceived organizational support mediates the relationship between workplace isolation and psychological well-being, and (4) job insecurity moderates the perceived organizational support and psychological well-being. In the third essay, focuses on the use of digital technologies and platforms to give a detailed evaluation of the potential and problems connected with teleworking during the COVID-19 period. Information on the teleworking experience was obtained using user-generated content (UGC) from "X" (n=216.485) and data mining methods such as sentiment analysis, topic modeling, and text analysis. Based on the research, it was determined that there are a total of twelve opportunities and four challenges associated with the use of technological advances and online platforms. This study fills a research vacuum and gives useful insights into the teleworking scene during the COVID-19 period by identifying key themes and investigating the attitudes of users.
Uzaktan çalışmanın çalışan tutum ve davranışları üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi
Keywords: İşletme; Business Administration