Uygulama programlama arayüzlerinin kullanılabilirliği - Ardıç, Burcu (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2010)
Günümüzde yazılım geliştirme, uygulama programlama arayüzlerinin (UPA) kullanımından bağımsız düşünülemez. Yazılım geliştiricilerin UPA'ları kullanırken yaşadıkları problemler, geliştirdikleri yazılım ürünlerinin kalitesini doğrudan ve olumsuz etkilemektedir. Bu sebeple, kullanılabilirlik göz önünde tutularak geliştirilmiş uygulama programla arayüzlerine ihtiyaç vardır. Ne var ki, kullanılabilirlik odaklı kalite çalışmalarının sayısı oldukça azdır. Mevcut insan-bilgisayar etkileşimi tekniklerinin UPA'lara uyarlanarak, bu arayüzlerin kullanıcı merkezli bir şekilde tasarlanmasını sağlayacak hedeflerin belirlenmesi gerekmektedir. Bununla birlikte, ?kullanıcı? olarak ?yazılım geliştiricinin? merkeze koyularak ihtiyaçlarının anlaşılması gerekmektedir. Bu çalışmada, geniş bir literatür taraması yapılarak UPA'ların kullanılabilirliğini etkileyen faktörler ve UPA tasarımcılarına yönelik pratikler bir araya getirilmiş ve açıklanmıştır. Ayrıca kullanıcı grafik arayüzlerinin kullanılabilirlik değerlendirilmesinde faydalanılan geleneksel yöntemler, uygulama programlama arayüzlerine uyarlanarak bir değerlendirme çerçevesi ortaya konmuştur. Bu değerlendirme çerçevesine göre, UPA kullanılabilirliğini etkileyen faktörlerden üçü ile değerlendirme yapılmış ve sonuçlar raporlanmıştır.

Recently, software engineering came to a point that, development cannot even be thought of, without use of application programming interfaces (API). Developers often face with difficulties using these APIs, and these problems are directly and negatively affecting the quality of software products and the success of software projects. Therefore, developers require application programming interfaces, which are designed by taking usability into account. Nevertheless, the studies focusing on usability aspect are far from sufficient. Existing human-computer interaction techniques should be adapted to APIs, and the goals for a user-centered design should be determined, for ?the developer? being ?the end user? in the API case. During this study, a thorough literature search was made, in order to gather factors that affect API usability and some practical tips to guide API designers. Moreover, the primary evaluation techniques to review the usability of graphical user interfaces are adapted to API usability, and an evaluation framework for APIs is presented. In addition, an evaluation practice is done to test both the framework, and a subset of the factors affecting the API usability.
Usability of application programming interfaces
Keywords: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol; Computer Engineering and Computer Science and Control