Genleştirilmiş grafit epoksi kompozit plaka üretimi ve bipolar plaka uygulamaları - Sevic, Selen Begüm (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2013)
Çevre dostu yakıt hücreleri alternatif enerji teknolojisidir. En yaygın olarak kullanılan ve araştırılan yakıt hücresi Proton Elektrolit Membranlı Yakıt Hücresi (PEMYH)'dir. Bipolar plakalar yakıt hücrelerinin en önemli bileşenlerinden biridir. Bipolar plakaların görevleri, ısı ve elektrik iletmek, yakıt ve oksitleyiciyi dağıtmak,modüldeki hücreleri birbirinden ayırmak ve hücrede biriken suyu uzaklaştırmaktır. Bu yüzden daha iletken, ucuz, daha dayanıklı ve yüksek korozyon dayanımlı bipolar plakalar yakıt hücreleri için geliştirilmelidir.Bu çalışmadaki amaç, farklı epoksilerle bipolar plaka üretmek ve bu plakaları karşılaştırabilmek, bipolar plakaların mekanik ve fiziksel özelliklerini iyileştirebilmektir. Çalışmada 4 farklı epoksi çözeltisi hazırlanmıştır ve bu çözeltilerle bipolar plakalar üretilmiştir. Daha sonra elektriksel iletkenlik, mukavemet, korozyon dayanımlarının ölçülmesi için testler yapılmıştır.Testler sonucunda plakalar referans bipolar plaka ile kıyaslanmıştır. Sonuçların referans malzemeden daha iyi olduğu görülmüştür. Tezde, bu amaçlara ulaşmak için yapılan çalışmalar ve sonuçlar sunulmuştur.

Environmentally friendly Fuel cells are alternavie energy sources. The most widely used and researched fuel cell is PEM (Proton Exchange Membrane) type fuel cell. Bipolar plates are the most important componets of a fuel cell. The function of bipolar plates is to conduct heat and electricity, distribute the fuel and oxidants, seperate individual cells from one another and remove the excess water accumulated in the cell. Therefore, more conductive, lower cost, more strenght, high corosion resistance bipolar plates are developed for fuel cell.The aim of this study, to produce bipolar plates with different epoxies, to compare to these plates and to improve mechanical and physical properties of bipolar plates. In this study, 4 different epoxy solutions are prepared and bi polar plate samples are produced with these solutions. Then, electrical conductivity,mechanical strenght, corrosion resistance tests are applied to these samples.As a result of tests, samples are compared with reference samples. And epoxies are compared to each other. Sample?s results are better than reference samples. In this thesis, to achieve these goal, applied tests and results are presented.
Production of expanded graphite epoxy composite plate and bipolar plate applications
Keywords: Metalurji Mühendisliği; Metallurgical Engineering