Putin dönemi Rusya'nın yeniden güç olma stratejileri ve politikaları - Özden Cankara, Pınar (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2007)
Sovyetler Birligi'nin dagılmasını takiben yeni kurulan Rusya Federasyonu SSCB'den farklı olarak daha az nüfusa ve topraga sahipti. Bu durum nedeniyle Rusya'nın sadece Baltık ve Karadeniz'e çıkısı sınırlanmamıs aynı zamanda ülke Avrupa'ya olan dogrudan baglantı yollarını da kaybetmistir. Dahası adil bir yasamanın yoklugu, yönetimdeki zayıflık, yolsuzluk ve oligarsinin sınırlanamayan gücü nedenleriyle politik ve ekonomik sistem kaos içindeydi. Bu tam olarak 2000 yılında Rusya Federasyonu'nun ikinci baskanı olarak seçilen Vladimir Putin'in yüzlestigi jeopolitik açıdan zayıflatılmıs Rusya'nın durumuydu. Bu zorlukların üstesinden gelmek için Putin, iç politikada oligarsi gibi politik ve ekonomik açıdan bagımsız olan belli baslı güçleri zayıflatarak, basın üzerinde kontrolü arttırarak ve ülkenin bölgeler üzerindeki etkisini yeniden tesis ederek kendi pozisyonunu güçlendirmistir. Buna ek olarak, dogalgaz gibi Rus dogal kaynaklarını diger ülkelere karsı önemli bir koz olarak kullanarak ülke ekonomisini de iyilestirmistir. Dıs politika konusunda ise, Putin çok kutuplulugu tesvik ederek Rusya'nın dünyadaki pozisyonunu güçlendirmeye çalısmıstır. Gorbaçov ve Yeltsin tarafından batı ülkelerinde yaratılan Rusya'nın uluslararası politikaya esit bir ortak olarak katılımı konusundaki süphelerin aksine yeni baskan Rusya'yı yeniden yapılandırmıs ve ülkesini önemli bölgesel güçlerden biri haline getirmistir. Sonuçta bugünün dünyası karmasık bir yapıya sahip oldugundan hiçbir güç uluslararası iliskilerin tüm sorumlulugunu tek basına üstlenememektedir. 43. Münih Güvenlik Politikası Konferansı'nda Putin'in belirttigi gibi tek kutuplu dünya sadece kabul edilemez degil aynı zamanda bugünün dünyasında imkansızdır. Bu nedenle Rusya gibi bin yıldan fazla tarihe sahip olan ülkelerin mutlaka dünya politikasında daha fazla aktif rol oynaması gerekmektedir.

Following the dissolution of the Soviet Union, recently established Russian Federation possessed a smaller territory with a declining number of inhabitants differed from the USSR. Because of this occation, not only Russia?s access to the Baltic and Black seas was limited, but also it lost the direct connection routes to Europe. Moreover, the political and economical system were in chaos because of the lack of clear legislation, poor corporate governance, corruption, the unlimited power of the ?oligarchs? and criminality. That was the exact situation of a geostrategically weaker Russia that Vladimir Putin faced when he was elected as a second president of Russian Federation in 2000. In order to overcome these difficulties, Putin made efforts in internal politics to consolidate his position with weaking other major sources of independent political or economical power such as oligarchs, extending control over the media, and restoring the country?s authority over the regions. In addition, he used Russian natural sources, i.e. gas, as an important trump card against other countries and thus healed his country?s economy. As regards to the foreign policy, Putin tried to strengthen the Russia?s position in the world with promoting the concept of multi-polarity. Differently from the doubts in the west about participation of Russia to international politics as an equal partner created both by Gorbachev and Yeltsin, the new President reconstructed Russia and made the country as one of the most important regional power. Indeed, as today?s world is more complicated, no single power can claim full responsibility for international affairs. Like Putin?s speech in 43th of Munich Conference on Security Policy, the unipolar model is not only unacceptable but also impossible in today?s world. Thus, it is expected that countries like Russia with a history that spans more than a thousand years should play an increasingly active role in world affairs.
Russia's strategies and policies over again to be a power under Putin's era.
Keywords: Uluslararası İlişkiler; International Relations