Türkiye haberleşme sektöründe telefon abonesi tahmininde yeni bir yaklaşım - Sarı, Osman (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 1998)
Bilgi teknolojileri dünya ekonomisinde büyük bir yer almaya devam etmektedir. Telefon ağı üzerinde konuşmanın yam sıra daha çok yeni hizmetler verilmesine imkan tanımaktadır. Türk Telekom'un gelirinin büyük bir kısmı abone konuşmalarından elde edilmektedir. İleri ki yıllarda konuşma geliri yanı sıra, asıl gelir konuşmaya dayalı yeni hizmetlerden elde edilecektir. Türkiye'nin gelişmişlik süreci içersinde, telefon gelirlerinin artırılması için ve yatırımlardan almış olduğu payların büyütülmesi yolunda çalışmalar yapılması lazımdır. Sektörün bu günkü durumu göz önünde bulundurulmuştur. Yapılan tahmin analizi, yapılacak yatırımların en az hatayla planlanması için göz önünde bulundurulmalıdır. 1979-1997 yıllarına ait sayısal veriler literatür çalışmasıyla, 1998-2000 yıllarına ait veriler ise Zaman Serileri yardımıyla bulunmuştur. Bu çalışma zaman serileri ile YSA'nın değerlendirilmesi olarak göz önünde bulundurulabilir. Yapılan analizde %3 hata altına ulaşılmasıyla, yeni bir yaklaşım olarak ortaya konmuştur.

Knowledge technolologies continue to take a large in universal economy. A long with the conversation on telephone net, large scale oppotunities for new services are being supported. A large portion of Türk Telecom's revenues are being made available by telephone subscribers conversation. It is necessaryto spent efforts during developent period of Turkey, aiming at increasing revenues obtained from telephone conversations and from the shares obtained from investments. Present situation of the sector has been taken into consideration. Recently performed estimation analysis should be considered to take place for the purpose of planing the investments with minimum mistakes. Statistical date concerning 1979-1997 period have been made available by being obtained periodically. Having been reaced to a lees than 3% error a new approach has been introduced.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği; Electrical and Electronics Engineering