Petrolün geleceği ve Türkiye'nin enerji gerçeği - Nazlı, Fatma (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2007)
Günümüzde sürdürülebilir kalkınmayı gerçeklestirme amacıyla sürdürülebilir enerjinin büyük rol oynadıgı ulusal programlar bir çok ülkede uygulamaya konulmakta ve AB'nin 5. Çevresel Faaliyet Programının ?Sürdürülebilirlige Dogru? baslıgındaki ?ekonomik gelismeyi saglama, verimli ve güvenli enerji kaynakları ile temiz bir çevre?nin olusturulmasına yönelik belirli hedeflere ulasmak için stratejiler gelistirilmektedir. Globallesen enerji konusu, degisen piyasa sartları ve liberal ekonomik modeller, dısa bagımlılıgı olabildigince azaltırken ekonomik canlanmayı olabildigince artıracak enerji politikalarının uygulanmasını zorunlu kılmaktadır. Bu baglamda dünya enerji ihtiyacını karsılamada hala en yüksek paya sahip olan petrolün azalan rezervi, artan fiyatı ve dünya konjüktüründe neden oldugu çatısmalar ikame edilmesini gerektirmektedir. Bunun için gelecege yönelik ucuz, temiz ve güvenilir enerji kaynagı arayısları ile AR-GE çalısmaları artmaktadır. Ülkeler enerjisiz kalmamak için enerjinin kesintisiz tedarikini saglama amacıyla ticari, politik ve hatta askeri çabalar göstermekte; özellikle enerji kaynakları kıt olan ülkeler hangi enerji kaynaklarına hangi oranda öncelik vermeleri gerektigi konusunda politikalar üretmektedirler. Bu baglamda çalısma 6 bölümden olusmaktadır. lk giris bölümünde kavramsal bir açıklama ve konuya yaklasım yer almaktadır. 2. bölümde ?Petrolün Gelecegi? baslıgı altında dünyada petrolün durumu, mevcut rezervleri, üretim ve tüketim verileriyle gelecege yönelik öngörüler degerlendirilecek; 3. bölümde ise dünyanın genel enerji durumu kapsamında varolan bütün enerji kaynakları incelenirken, alternatif enerji kaynaklarındaki gelismeler ve bunların kullanım olanakları belirtilecektir. 4. bölümde Türkiye'nin enerji üretim- tüketim ve ithalatının sayısal verileri, ?sürdürülebilir enerji? kavramı baglamında ele alınarak; Türkiye'nin sahip oldugu ulusal enerji kaynak ve potansiyeli degerlendirilecektir. 5.bölümde ise; Türkiye'nin enerjiye yönelik sorunları, çözüm önerileri ile birlikte sunulup, enerji politikası hakkında yorumlar degerlendirilecektir.6. bölüm sonuç bölümü olup, tezin ana konularından olusmaktadır.

Nowadays National Energy Programs which are stressed on to get sustainable development goals are implementing in many countries. In the EU?s 5th Environmental Activities Program, through the topic ?towards sustainability?, the strategies on economical development, effective usage of the energy resources and acquirement of clean environment are developed. In this context, substitution of oil which still has the highest rate in supplying the world?s energy demand is essential due to decreasing reserve, increasing prices and the role in conflicts in conjuncture of the world. That?s why search for cheap, clean and dependable source of energy for the future and Research and Development activities are increasing. Many countries are showing great economical, political and also military efforts in order to provide continuous flow of energy. Especially, countries which have limited sources of energy produce policies on subjects such as which sources of energy have to be considered in advance and at what rate they have to be. According to the criteria explained above, this thesis has 6 chapters. First chapter is a conceptual explanation and a main approach on subject. Second chapter ?The Future of Oil? is on interpretation of foresights about the future according to existing condition of oil, remaining reserves, production and consuming data. In chapter 3, all existing sources of energy within the world?s overall energy situation will be discussed and development and usage possibilities of sources of alternative energy will be defined. National source of energy and potential of Turkey will be evaluated in chapter 4 according to concept of ?sustainable energy? and numeric data of energy production-consumption and energy import of Turkey. Chapter 5 is on problems of Turkey about energy, suggestions for solution and energy policy. Finally, chapter 6 includes the conclusions on main theme of the thesis.
The future oil and energy reality of Turkey
Keywords: Enerji; Energy; Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği