Tüketicinin satın alma davranışını etkileyen alışveriş motivasyonları: Online alışveriş üzerine bir uygulama - Topaloğlu, Ceren (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2009)
İşletmeler günümüzde gittikçe artan bir rekabet çevresi içersinde çalışmalarını sürdürmektedirler. Bu yüzden işletmeler, müşteriyi ürün ve hizmetlerine çekmek için müşteriye bir kral gibi davranmaktadırlar. Müşteriyi bulma ve elde tutma, hem online ortamda ve hem de dışında oldukça büyük öneme sahip kritik bir başarı faktörüdür. Etkili bir müşteri ilişkileri yapısı oluşturabilmenin temel faktörü, gerçek ortamda olduğu gibi, online ortamda da tüketici davranışlarını anlayabilmektir. Bu çalışmanın amacı online ortamdan alışveriş yapan tüketicilerin davranışlarını tanımak ve online ortamdaki satın alma davranışına etki eden alışveriş motivasyonlarının neler olduğunu ortaya çıkarmaktır.İnternet ortamındaki tüketici davranışlarını daha iyi anlamak için yapılan bu çalışmada, tüketici faydaları hazcılık ve faydacılık olarak ele alınmış olup, bunların ortaya çıkmasında etki eden faktörler de ayrıntılı olarak incelenmiştir. İstanbul'da internet üzerinden alışveriş yapan tüketiciler üzerinde yürütülen çalışmanın araştırma sonuçları SPSS 15.0 istatistik paket programında analiz edilerek sonuçları tablolar yardımıyla verilmeye çalışılmıştır.

Firms are trying to survive in today's highly competitive market. Therefore, consumer delight is very important. Finding and retaining consumers are very important factors both in online and offline environments for achievement. Understanding consumer behaviors in online environments is basic the factor to built effective consumer relationship structure.The aim of this thesis is to explore the influence of different values affecting search and purchase intentions of consumers from utilitarian and hedonic points of view and to build an integrated model which could explain the purchase intentions of consumers. To build up our thesis questionnaires were sent to internet shoppers in Istanbul. The Questionnaire results were analyzed with SPSS 15.0 statistical software program and serviced with the help of analysis tables.
Shopping motivations which affect the consumer behaviour: An application on online shopping
Keywords: İşletme; Business Administration