Kullanıcıların mobil uygulama kullanım davranış farklılıklarını anlamak: Akıllı telefon uygulamaları üzerine bir araştırma - Taş, Nurullah (Gebze Teknik Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2024)
Mobil uygulamaların dijital ekosistemdeki baskınlığı, geliştiriciler ve pazarlamacılar için kullanıcı davranışlarının derinlemesine anlaşılmasını zorunlu kılmaktadır. Bu çalışma, mobil uygulama kullanım davranışları ile kullanıcıların benzersiz kişilik özellikleri, yaşam tarzları ve değerleri arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Araştırma, hem teorik çerçeveler hem de gerçek uygulama kullanım verilerinin analizi üzerinden gerçekleştirilmiştir. Çalışma, Değerler ve Yaşam Tarzı Modeli (VALS2), Beş Faktör Kişilik Modeli, Sosyal Etki Teorisi (SIT), Beklenti Onaylama Modeli (ECM) ve Genişletilmiş Birleşik Teknoloji Kabul ve Kullanım Teorisi (UTAUT2) gibi teorik çerçevelerin entegrasyonunu sağlamaktadır. Bu teorik temellerin yanı sıra, ampirik veriler kullanılarak, belirlenen kullanıcı gruplarının uygulama seçim ve etkileşim davranışları detaylı bir şekilde ortaya konmaktadır. Araştırma, 912 katılımcının anket verileri ile 89 gerçek kullanım verisi üzerinde karmaşık Çoklu Grup Yapısal Eşitlik Modelleme (SEM) analizi uygulayarak, kullanıcıların kişilik özellikleri, yaşam tarzları ve değerleri ile mobil uygulamalarla olan etkileşimleri arasındaki dinamik ilişkileri incelemektedir. Kullanıcılar, -Solo Öncüler, Sosyal Eğilim Belirleyiciler ve Süreklilik Savunucuları- olarak üç farklı grupta sınıflandırılmış ve uygulama kullanım verileri üzerinden analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular, sosyal etkilerin, bireysel beklentilerin ve uygulama özelliklerinin, mobil uygulama seçiminde ve kullanıcı etkileşiminde belirleyici faktörler olduğunu göstermektedir. Bu sonuçlar, geliştiricilere ve pazarlamacılara, farklı demografik gruplar arasında uygulama çekiciliğini artırmaya ve kullanıcı deneyimini iyileştirmeye yönelik stratejiler sunmaktadır.

The dominance of mobile apps in the digital ecosystem makes a deep understanding of user behavior imperative for developers and marketers. This study examines the relationship between mobile app usage behaviors and users' unique personality traits, lifestyles and values. The research is based on both theoretical frameworks and analysis of actual app usage data. The study integrates theoretical frameworks such as the Values and Lifestyle Model (VALS2), the Five Factor Personality Model, Social Influence Theory (SIT), the Expectancy Confirmation Model (ECM), and the Extended Unified Theory of Acceptance and Use of Technology (UTAUT2). In addition to these theoretical underpinnings, empirical data is used to provide a detailed account of the application choice and interaction behavior of the identified user groups. By applying complex Multi-Group Structural Equation Modeling (SEM) analysis on survey data from 912 respondents and 89 actual usage data, the research examines the dynamic relationships between users' personality traits, lifestyles and values and their interactions with mobile apps. Users were classified into three different groups -Solo Pioneers, Social Trendsetters and Continuity Advocates- and analyzed through app usage data. The findings suggest that social influences, individual expectations and app characteristics influence mobile app selection and usage.
Understanding differences in users' mobile application usage behavior: A study on smart phone applications
Keywords: Yönetim Bilişim Sistemleri; Management Information Systems; İşletme