Akıllı bina otomasyonu - Özbaylar, Umur (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2003)
Günümüzde gelişen teknolojik uygulamalar hayatın her alspna girmiş bulunmaktadır. Akıllı Bina Otomasyonu ülkemizde gittikçe daha fazla tanınmakta, yapılan uygulamaların faydaları dikkat çekici hale gelmektedir. Bu konu ile ilgili yapılan çalışmalarda Akıllı Binalarda bulunan sistemler incelenmektedir. Ülkemiz için stratejik anlam taşıyan enerji tasarrufunun bina otomasyonu ile %35 ile %50'ler seviyesinde bir kazanç sağladığı vurgulanmaktadır. Çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde özetle otomatik kontrolün ve akıllı binalar tanımları yapılarak temel bilgiler verilerek konunun daha kolay anlaşılabilmesi sağlanmıştır. İkinci bölümde Türkiye deki otomasyon uygulamalarından bahsedilmiştir. Bu otomasyon sistemlerinin getirileri ve enerji tasarrufu çalışmalarından bahsedilmiştir. Gerek kamu gerekse özel sektörde yapılması düşünülen modern binaların tasarımında dikkat edilmesi gereken noktalar işaret edilmektedir. Üçüncü bölüm ise akıllı binalarda kullanılan sistemlerin anlatıldığı bölümdür. Bu bölümde bina otomasyonu alt sistemleri hakkında bilgiler verilmekte ve uygulamalarda dikkat edilecek noktalar hakkında bilgi verilmektedir. Çalışmanın son bölümünde elde edilen neticeler ortaya konulmaktadır. Buna göre Bina Otomasyonunun potansiyeli ve Akıllı Binaların yeni dönemdeki konumu özetlenmiş ve sonuca bağlanmıştır.

With the development of the technology, technological applies become a part of our life. Intelligent Building Automation practices in Turkey increases and the useful sides of these practices become well known. In this thesis, the reader can find the systems that are used in Intelligent Building Automation. Also the energy gain that reaches to 35 % while the energy is a strategic place for our country with this Intelligence Building Automation. This thesis is formed in four parts. In the first part, there is an explanation for intelligence buildings and automatic control systems to ready the reader for the other parts. In the second part, the reader can find the usages of Intelligence Building Automations in Turkey, the useful sides and energy saving. Also the reader can find the specific points about planning intelligence buildings in personal and public sectors. The third part is about the systems that used in Intelligence Building Automations that are more detailed and grouped. At the last part, the solutions and data's are examined, the future of Intelligence Buildings and Building Automations are summarized.
Intelligent building automation
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol; Computer Engineering and Computer Science and Control; Elektrik ve Elektronik Mühendisliği