Süreç optimizasyonu: Tesis içi ürün taşıma operasyonunun milk-run ile optimizasyonu - Arslan, Ramazan (Gebze Teknik Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2018)
Bu tezin amacı, taşınma sürecinde olan bir çelik dövme ve işleme firmasının, mevcut olan temel iç lojistik aşamalarını (atölyeler arasında olan yarımamul taşımaları / mamul halindeki ürünün taşınması ve istiflenmesi) analiz edilerek, yeni tesisteki iç lojistik faaliyetlerinin yeniden yapılandırılması sonucunda harcanan işgücünün ve buna bağlı olarak da maliyetin minimize edilmesidir. Bunun için, öncelikli olarak mevcut tesisteki atölyelerin birbirlerine olan konumları, taşıma aracı olarak kullanılan yapılar, taşınan ürünlerin miktarları analiz edilmiştir. Tüm faaliyetlerin birbirleriyle olan ilişkilerini göstermek amacıyla "Değer Akış Haritalama" metodolojisinden yararlanılmış, mevcut durumda bulunan iyileştirilebilir noktaların tespiti sonrasında da hedeflenen durum aynı metodolojiyle haritalandırılarak ifade edilmiştir. Atölyelerin yeni tesisteki konumlarının nasıl olması gerektiğinin belirlenmesinde, "Yakınlık Matrisi" metodundan faydalanılmıştır. Yakınlık matrisi diyagramı majör yerleşim birimleri arasındaki ihtiyacı yaklaşık olarak belirlemektedir. Büyüklüklerinin tespiti için ise, temel olarak üretim miktarları üzerinden hareket edilmiştir. Detay çalışmada ise, atölye içerisinde bulunacak olan tezgahların boyut ve yerleşim şekillerine bağlı olarak atölye büyüklüklerinin nihai tespiti yapılmıştır. Yeni tesisteki taşıma aracı belirlenirken, "Milk-run" metodolojisine bağlı olarak hareket edilmiş; mevcut tesisteki taşıma yöntemi olan forklift ile taşıma yöntemi ile karşılaştırılarak avantaj ve dezavantajları ortaya konulmuştur.

The purpose of this thesis is to analyze the existing internal logistics phases of the steel forging and processing company in the process of relocation (the movement and stacking of semi-finished goods / products in between the workshops) to determine the workforce that is spent as a result of restructuring internal logistics activities The cost is also minimized. For this purpose, primarily the positions of existing workshops to each other, the structures used as means of transport, the quantities of the products carried are analyzed. The "Value Stream Mapping" methodology was used to demonstrate the relationships of all activities to each other and the targeted situation was also mapped with the same methodology after the determination of the existing improvementable points. The "proximity matrix" method was used to determine how new workshop locations should be. The proximity matrix diagram approximates the need among the major settlements. For the determination of their size, they were basically based on production quantities; In the detail study, the workshop size was determined according to the size and layout of the looms to be found in the workshop. When determining the new transport vehicle, it was acted upon according to the "Milk-run" methodology; advantages and disadvantages have been demonstrated by comparing with the transportation method with forklift which is the present transportation method.
Process optimization: Optimization of transportation in a company by milk-run
Keywords: İşletme; Business Administration; Milk run; Süreç Optimizasyonu; Değer Akış Haritalama; Tesis İçi Lojistik.; Milk run; Process Optimization; Value Stream Mapping; Inbound Logistics.