Etik iklimin, iş tatmini, örgütsel bağlılık ve işten ayılma niyeti ile olan ilişkisi - Elçi, Mehmet Emin (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2003)
Bu çalışma, çalışanlar, orta ve üst düzey yöneticiler arasında etik iklimin iş tatmini, örgütsel bağlılık ve işten ayrılma niyetiyle ilişkisini incelemektedir. - Sonuçlara göre, çalışanların olumlu etik iklimi algılamaları ile iş tatminleri ve örgütsel bağlılıkları pozitif bir şekilde ilişkilidir. Etik iklim ile işten ayrılma eğilimi arasında da negatif bir ilişki söz konusudur. Gerek, iş tatmini ve örgütsel bağlılık, gerekse örgütsel bağlılık ve işten ayrılma niyeti ile ilgili olarak günümüze değin çok sayıda araştırma yapıldı. Araştırmamızın, bu ilişkilere ilave katkısı, etik iklimin bu önemli kavramlara direkt ve indirekt etkisini göstermesidir. Çalışma toplam olarak altı ayrı bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde giriş, ikinci bölümde ise etik iklimine ilişkin genel bilgiler sunulmuştur. Üçüncü bölümde, iş tatmini ve etik iklim, dördüncü bölümde örgütsel bağlılık ve etik iklim, beşinci bölümde işten ayrılma niyeti ve etik iklim arasındaki ilişkiler ayrıntılı olarak açıklanmıştır. Son bölümde ise, uygulamalı bir saha araştırması yapılarak toplanan veriler değerlendirilmiş, bunlarla ilgili gerekli analizler yapılmış ve bu analizler doğrultusunda sonuçlar ortaya konmuştur.

This research examines ethical climate's relationship to job satisfaction, organizational commitment and turnover intention among employees, mid-managers and top managers. According to the results, staffs perceptions of a positive ethical climate are positively associated with their job satisfaction and organisational commitment. On the other hand, there is a negatif relationship between ethical climate and turnover intention. Lots of studies have done about the reletionships among job satisfaction, organisational commitment and tufnover intention so far. Our study's contribution to these relationships is to show effects of ethical climate to these important concepts. This study includes six different parts. The first part is an introduction part. Second part includes general informations about ethical climate. We examined relationships of job satisfaction and ethical climate inthe third part, organizational commitment and ethical climate in the forth, and turnover intention and ethical climate in the fifth part. In the last part, it was made a survey. The datas in this part are analysed and obtain some findings.
Ethical climate's relationship to job satisfaction, organizational commitment, and turnover intention
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: İşletme; Business Administration