Çapraz bağlı poliortokarbonatların organik solvent absorbenti olarak kullanımı - Kapusuz, Gülşah (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2009)
Polimerik jeller; normal katıların sahip olduğu pek çok özelliğe sahip olmalarına rağmen, solvent absorblama ve şişme sonucunda kuru haldeki boyutlarının çok üzerine çıkmaları nedeniyle katılardan farklıdır. Bu özelliklerinden dolayı polimerik jeller hem endüstride hem de analitik uygulamalarda pek çok uygulama olanağı bulmaktadırlar. Hem günlük hayatımızda, hem endüstriyel boyutta uygulama alanlarına örnek olarak, analitik uygulamalarda (örneğin likid kromatografisinde kolonlarda), iyon değiştiricilerde, çocuk bezi gibi pek çok alanı örnek verebiliriz. Son yıllarda ise ?drug delivery? sistemlerdeki biyolojik uygulamaları büyük oranda artmıştır.Bu tez çalışmasının amacı; yüksek organik solvent absorblama özelliğine sahip polimerlerin sentezlenmesi ve bunların organik solventlerin çevreden temizlenmesi ve geri kazanımında kullanılmasıdır. Bu amaçla çapraz bağlı polimerler, farklı hidroksil fonksiyonlu monomerler ile tetraetilortokarbonat (TEOC) monomerinin uygun stokiometrik oranlarda kısmen yüksek sıcaklıkta kondenzasyonu ile sentezlendi. Polimerler; FTIR, katı hal 13C NMR, TGA ve DSC yöntemleri ile karakterize edildi. Sentezlenen polimerler THF, diklorometan, benzen ve aseton gibi organik solventleri oldukça yüksek ve hızlı absorblayabilmektedirler.

Polymer gels have all the normal characteristics of solids but they differ from ordinary solids that they can absorb solvent and swell to dimensions much larger than their dry size. Because of these properties they have important analytical and industrial applications as absorbent material and separation agents. They are found in industrial and domestic applications such as ion exchangers, diapers and in analytical equipment ( i.e., high performance liquid chromatography). They are also being tested for novel medical applications such as drug delivery devices.The main goal of this thesis is production of solvent absorbent polymer with high absorption capacity and using these polymers for removal of organic solvents from environment and recovery of these solvents. For this purpose, cross-linked polymers have been synthesed from the condensation of different hydroxyl functional monomers with tetraetyhlorthocarbonate (TEOC) in the proper stoichiometric ratio at moderately high temperature. Synthesized polymers have been characterized by FTIR, solid-state13C NMR , TGA and DSC methods. All polymers have high and fast uptake ability of organic solvents such as THF, dichloromethane, benzene and acetone.
Usage of cross-linked poly(orthocarbonate)s as organic solvent sorbent
Keywords: Kimya; Chemistry; Polimer Bilim ve Teknolojisi