Sosyal sermaye ve sağlık: Ampirik bir inceleme - Oymak, Fatma Soylu (Gebze Teknik Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2022)
Sosyal sermaye, aktörlerin aile, arkadaşlık ilişkileri ve ait oldukları herhangi bir grup ile olan ilişkilerini ifade etmektedir. Sosyal sermaye kavramı üzerine yapılan akademik çalışmaların sayısı oldukça kısıtlıyken son zamanlarda sosyal sermaye üzerindeki ilgi artmıştır ve bu durum çalışmalara da yansımıştır. Bu bakımdan kişiler ve kurumlar için sosyal sermaye, son yıllarda önemli bir kavram haline gelmiştir.Yapılan akademik çalışmalara göre sosyal sermaye de sağlığın belirleyicileri arasında gösterilmektedir. Bu çalışmada bireylerin sağlık algıları üzerinde durularak, kendi sosyal sermayelerinin fiziksel aktivite ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarını etkileyip etkilemediğini tespit etmek amaçlanmıştır. Ayrıca çalışmada, bireylerin sahip oldukları sosyal sermayenin fiziksel aktivite ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarını etkiliyorsa bunun ne şekilde ve nasıl gerçekleştiğini belirlemek amaçlanmıştır. Bu çalışmada, Kocaeli'de ikamet eden, çalışmaya katkı sağlamak için istekli ve gönüllü 30 katılımcı ile yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Katılımcıların farklı mesleklerden ve gelir düzeylerinden ve farklı yaş gruplarından olmasına dikkat edilmiştir. Covid-19 pandemisi nedeniyle görüşmeler telefonda konuşarak gerçekleştirilmiştir ve katılımcılara sosyal sermaye, sağlık algısı, fiziksel aktivite ve sağlıklı beslenme konularını içeren 19 temel soru ile 19 alt soru sorulmuştur. Yapılan görüşmeler katılımcıların bilgisi dahilinde kayıt altına alınmıştır vedaha sonra deşifre edilmiştir. Deşifre edilen görüşmelerin MAXQDA programı kullanılarak analizi yapılmıştır.

Social capital refers to the relations of actors with family, friendship relations and any group to which they belong. While the number of academic studies on the concept of social capital is quite limited, the interest on social capital has increased recently and this situation is also reflected in the studies. In this respect, social capital has become an important concept for individuals and institutions in recent years.According to academic studies, social capital is also shown among the determinants of health. In this study, it is aimed to determine whether their own social capital affects physical activity and healthy eating habits by focusing on the health perceptions of individuals. In addition, in the study, it was aimed to determine if the social capital of individuals affects physical activity andhealthy eating habits, how and how this happens.In this study, semi-structured interviews were conducted with 30 volunteers residing in Kocaeli who wanted to contribute to the research. Attention was paid to the fact that the participants were from different professions, income levels and different age groups. Due to the Covid-19 pandemic, interviews were conducted by talking on the phone and 19 basic questions and 19 sub-questions were asked to the participants, including social capital, health perception, physical activity and healthy nutrition. The interviews were recorded with the knowledge of the participants and then deciphered. Deciphered interviews were analyzed using the MAXQDA program.
Social capital and health: An empirical review
Keywords: Beslenme ve Diyetetik; Nutrition and Dietetics; Ekonomi; Sosyal Sermaye; Sağlık; Sağlıklı Beslenme; Fiziksel Aktivite; Social Capital; Health; Healthy Diet; Physical Activity