Mono sübstitüe aminofosfazenlerin tiyofenol ile reaksiyonlarının incelenmesi - Vardı, Sinan (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2009)
Bu çalışmada hekzaklorosiklotrifosfazatrien; izopropilamin, anilin, dibenzilamin ve tersiyerbütilamin ile etkileştirilerek monosübstitüe amin türevi (2), (4), (6), (8) bileşikleri elde edildi.Elde edilen bileşiklerin (2, 4, 6 ve 8), PhSH ile THF'de 1:1 mol oranında oda sıcaklığında NaH ve Et3N bazları varlığında reaksiyonları gerçekleştirildi. Bu reaksiyonlar sonunda (3), (5), (7), (9) ve (10) bileşikleri elde edildi.Reaksiyon karışımlarına uygulanan ayırma ve saflaştırma işlemleri sonucu elde edilen bileşiklerin yapıları kütle spektrometresi, 31P-NMR spektrumlarından yararlanılarak aydınlatıldı. (2), (3), (7) bileşiklerinin yapılarının 1H NMR spektrumlarından elde edilen verilerle de uyumlu olduğu görüldü.

In this study; hexachlorocyclotriphosphazatriene (trimer) was reacted with isopropylamine, aniline, dibenzylamine and tertiary butylamine. Mono-substituted amine containing compounds (2), (4), (6), (8) were isolated.Compounds (2, 4, 6 and 8) were reacted with one equivalent of PhSH in the presence of NaH and Et3N, in dry THF at room temperature and compounds (3), (5), (7), (9) and (10) were isolated.A variety of separation and purification methods were used to obtain clean products from the reaction mixtures. The products were characterized by Mass and 31P-NMR Spectra. Structure of compounds (2), (3), (7) were supported with 1H NMR spectra.
The investigation of the reactions of thiophenol with mono-sübstitüted amine containing cyclophosphazenes
Keywords: Kimya; Chemistry