Ilıman-nemli iklim bölgelerinde çift kabuk cephe sisteminin iyileştirmesinde kullanılan cam bileşenlerinin enerji etkinliği açısından değerlendirilmesi - Kavak, Nevriye Sümeyye (Gebze Teknik Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2022)
Dünya'daki sanayileşme faaliyetlerinin gelişmesi insanları yaşadıkları yerden şehir merkezlerine doğru göç etmelerine neden olmaktadır. Dolayısıyla şehir merkezlerinde insan yoğunluğunu karşılayacak binalara ihtiyaç duyulmaktadır. Artan bina ihtiyacını karşılamak üzere kullanılan ham madde ve enerji beraberinde C02 emisyonunun artması, sera gazı ve küresel ısınma gibi sorunları da meydana getirmektedir. Bu sorunlara çözüm olarak yapı sektöründe çeşitli sürdürülebilir, enerji etkin tasarım ilkeleri ve uygulamaları ortaya konulmaktadır. Binalarda enerji yoğun olarak ısıl, görsel, akustik ve iç ortam kalitesi gibi konfor koşullarını sağlamak için kullanılmaktadır. Bu konfor koşulları, binayı dış ortam koşullarına karşı koruyan ve çevreleyen cephe sistemiyle sağlanmaktadır. Çalışmada, Gebze Teknik Üniversitesi Rektörlük İdari Binasının güney yönündeki mevcut cephesinde çift kabuk cephe sistemine bağlı iyileştirme senaryolarının kurgusu yapılmıştır. Senaryolarda kullanılan low-e katmanlı camın bulunduğu konum ve gaz türünün ısıtma ve soğutma enerji tüketimindeki performanslarının ılıman-nemli iklim bölgesine göre değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Isıtma ve soğutma enerji tüketim değerlerinin analizinde Rhinoceros / Grasshopper programının eklentisi olan Honeybee kullanılmıştır. Sonuç olarak, ılıman-nemli iklim kuşağında mevcut binanın iyileştirilmesi için low-e katmanlı cam ve argon gazının çift cidarlı cephe sistemi ile kullanılması, ısıtma ve soğutma enerji tüketiminde mevcut duruma göre verimlilik sağlamıştır. Ayrıca low-e katmanlı camın bulunduğu konum ve cam tabakalar arasında kullanılan gaz türünün ısıtma ve soğutma enerji tüketim performansındaki önemi vurgulanmıştır.

The development of industrialization activities in the world causes people to migrate from where they live to city centers. Therefore, there is a need for buildings to meet the density of people in city centers. The raw materials and energy used to meet the increasing need for buildings cause problems such as increased CO2 emissions, greenhouse gases and global warming. Several practices of sustainable and energy efficient designs are put forward as a solution. Energy is used extensively in buildings to provide comfort conditions such as thermal, visual, acoustic and indoor air quality. Façade systems provide the conditions of comfort by protecting the building and its surroundings from external environmental conditions. In the study the existing south façade of the Gebze Technical University Rectorate Administrative Building is improved with double-skin façade system It aims to evaluate the performance of the low-e layered glass used in the study and gas type in heating and cooling energy consumption according to the temperate-humid climate region. Analysing energy consumption values was made using Honeybee, which is an add-on to the Rhinoceros / Grasshopper program. As a result, the using of low-e layered glass and argon gas to improve the existing building in the temperate-humid climate zone with the double-skin façade system provided efficiency in heating and cooling energy consumption compared to the current situation. In addition, the location of the low-e layered glass and the type of gas used between the glass layers are emphasized in terms of heating and cooling energy consumption performance.
Evaluation of glass components used in improvement of double skin façade system in temperate-humid climate zones in terms of energy efficiency
Keywords: Mimarlık; Architecture