Yüksek yapıların dinamik davranışlarının gerçek zamanlı DPGS yöntemi ile ön izlemesi için test prototipi - Eralp, Başar (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2008)
Son yıllarda kentleşme ile artan şehir nüfusu beraberinde geniş açıklıklı asma köprü, gökdelen ve kule ihtiyacını ortaya çıkarmıştır. Uzun periyotlu bu yapıların gerçek yapısal özelliklerinin, tasarım değerleri ile karşılaştırılması yapının hizmet ömrü için büyük önem taşımaktadır. Özellikle büyük depremlere maruz kalan ve bu depremler dolayısı ile uzun periyotlu yapılarda oluşabilecek yapısal hasarların değerlendirilmesi ve güçlendirilmesi konularında yapıların deprem esnasında gerçek zamanlı dinamik davranışlarının bilinmesi çok önemlidir.Son yıllarda gelişen teknoloji ile yapıların gerçek zamanlı izlenebilmesi için yıllardır kullanılan klasik ekipmanların yanında üstünlükleri çok olan GPS (Global Positioning System) yardımı ile yüksek yapıların gerçek zamanlı davranışının izlenmesi mümkün olmuştur.Ancak bu yöntemin bir prototip üzerinde test edilmeden, inşa edilmiş bir yapı üzerinde izleme yapmak istenen sonuçlar elde edilemediğinde zaman kaybı ve kaynakların verimli kullanılmamasına sebebiyet verebilir. Bu tez çalışmasında gerçek zamanlı DGPS ile izleme metodu mevcut bir yapıya uygulanmadan önce tek serbestlik dereceli bir model üzerinde teknik fizibilitesi yapılmış ve sonuçlar teorik hesap yöntemleri ile karşılaştırılmıştır.Prototip üzerinde yapılan çalışmaların sonuçları göstermiştir ki DGPS yöntemi ile yüksek yapıların DGPS ile gerçek zamanlı olarak izlenmesi doğru sonuçlar verecektir. Bu sayede özellikle deprem ve rüzgâr gibi dinamik etkilerde, GPS aleti yerleştirilen yapıların yaptığı davranış ile yapısal özelliklerinin doğru olarak belirlenmesi sağlanacaktır.

In recent years, increases in the city populations due to the urbanization have caused demand for suspended bridges, skyscrapers and towers. Comparison between design parameters and real structural characteristic of these long-period structures is very important for the service life of the structure. Monitoring of real time dynamic behavior of structures during the earthquake in order to evaluate and determine the methods for reinforcement is also very important, especially for the structures affected and damaged by big earthquakes.With the developments in the technology, in addition to the classical equipments for the real time monitoring of the structures, GPS (Global Positioning System) has been started to use for the real time monitoring of long period structures with higher benefits.On the other hand, failure on the results of this system on the constructed structure will cause inefficient usage of resources and waste of time without testing this method on the prototype before the implementation of this system. In this thesis, technical feasibility for method of real time monitoring with DGPS has been completed on the single freedom system prototype and results are compared with the theoretical calculation methods.Results of the studies on the prototype indicate that, that, real time monitoring with DGPS is adequate and successful. According to this, structural characteristics and responses to dynamic affects such as earthquake and wind of the structures which has been installed with GPS for real time monitoring can be identified properly.
Test prototype for monitoring of dynamic behavior of high buildings with real time DPGS method
Keywords: Deprem Mühendisliği; Earthquake Engineering