YAŞLILIKTA SOSYAL DIŞLANMA ARAŞTIRMALARI: BİR İÇERİK ANALİZİ - Korkmaz Yaylagul, Nilufer; Barlın, Hande; Kırışık, Hande (My University, 2021)
Sosyal dışlanma, sosyal, ekonomik, bireysel ve sağlıkla ilgili risklerin artmaeğiliminde olduğu yaşamın yaşlılık döneminde önemli bir konudur. Türkiye’deakademik literatürde sosyal dışlanma ele alınmaya başlanmıştır. Yaşlılık,yaygınlaşmaya başlayan bir alan olmakla birlikte yaşlılıkta sosyal dışlanmaüzerine çalışmalar sınırlıdır. Bu araştırmanın amacı uluslararası literatürdeyaşlılıkta sosyal dışlanma çalışmalarını ele alarak bunların genel eğilimlerini,kavramsal ve yöntemsel özeliklerini ortaya koymaktır. Araştırma dokümanincelemesi olup verilerin analizinde içerik analizi yöntemi kullanılmıştır.Araştırmanın bulguları araştırmalarda ele alınan konular, ölçme araçları vekavramlar ile sosyal dışlanmanın sınırlarının nasıl çizildiği ve kavramın nasıl elealındığı çerçevesinde oluşturulmuştur. Bu konularda tek model olmamasınakarşın ele alınan konuya göre ölçme araçlarının ve operasyonel tanımlamalarında değiştiği görülmüştür. Sonuç olarak, sosyal dışlanma kavramında bir uzlaşıolmamakla birlikte genellikle sosyal dışlanmanın ana akım toplumunüyelerinin aksine, dışlanan bireylerin ekonomik, sosyal ve sivil hayatakatılamama, yaşam ortamındaki bağlantılardan kopma, hizmet veolanaklardan yararlanama gibi sorunların hepsini veya birkaçını yaşamalarıdurumu olarak anlaşıldığı ortaya çıkmaktadır.
Keywords: Yaşlılık; içerik analizi; sosyal dışlanma