Dielektrik yüklü kalınlıklı bir empedans yarığından elektromagnetik dalgaların kırınımı - Tayyar, İsmail Hakkı (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2003)
Düzlemsel dalga ile aydınlatılan dielektrik yüklü kalınlıklı bir empedans yangından Ez-polarize (TM) düzlemsel dalgaların kırınımı Wiener-Hopf tekniği kullanarak tam olarak incelenecek ve kırınım katsayıları açık olarak elde edilecektir. Saçılan alanı belirleyebilmek için gelen alanı tek (asimetrik) ve çiü (simetrik) uyarma şeklinde iki parçaya ayırabiliriz. Fourier dönüşümü aracılığı ile ilgili eşdeğer sınır değer problemleri bir çift üçüncü türden modifiye Wiener-Hopf denklem sistemine indirgenir. Bu denklemlere klasik Wiener-Hopf çözüm tekniği uygulanarak bir çift ikinci türden Fredholm denklem sistemi elde edilir. Bu denklemlerin çözümü ise sonsuz sayıda bilinmeyen içeren sonsuz denklem sistemine indirgenerek sayısal olarak bulunur. Eşdeğer problemler ayrı ayrı çözüldükten sonra toplam saçılan alan iki çözümün süperpozisyonu ile bulunacaktır. Sonuçta yarık genişliği ve kalınlığı, malzemenin elektrik (sr) ve magnetik (/^) geçirgenliği, farklı yüzey empedanslan v.b. parametrelerin kırınım olayına etkisi grafiklerle ortaya konmuştur.

An asymptotic high-frequency solution is developed for the problem of diffraction of TM polarized plane waves by a dielectric loaded slit in an impedance screen of finite thickness. Relying on the image bisection principle, the original problem is split up into two simpler ones and each individual boundary-value problem is formulated into a pair of simultaneous modified Wiener-Hopf equations of the third kind which are decoupled and solved approximately. Several numerical results illustrating the effects of the surface impedances, material properties of the dielectric load, slit width and slit thickness on the diffraction phenomenon are presented.
Plane wave diffraction by a dielectric loaded thick impedance slit
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği; Electrical and Electronics Engineering