İzmit Körfezi'nde deniz kirlenmesine sebep olan E. coli varlığı ve körfezden izole edilen E. coli'lerde R plazmidlerine bağlı 'bulaşıcı tipte antibiyotik direnç' özelliğinin aranması - Cingilli, Hasibe (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 1997)
Bu çalışmada İzmit Körfezi'ndeki 9 istasyondan alman 23 deniz suyu örneğinden izole edilen ve körfezde kirliliğe neden olan koliformlardan 8 Exoli susu antibiyotiklere karşı çoklu dirençlilik ve bulaşıcı tipte plazmid "R faktörü" taşıma özellikleri yönünden incelenmiştir. Patojen Exoli suşlarının örneklerden izolasyonu ve identifikasyonu klasik metodlarla yapılmıştır. Antibiyotik duyarlılık testleri Kirby-Bauer Disk Difuzyon Metoduna göre gerçekleştirilmiştir. İzole edilen patojen Exoli suşlannın antibiyotiklere dirençlilikleri Tetraeylin için %50, Sulbactam/Ampicittin için %62.5, Penicillin için %62.5, Gentamicin için %50, Amikacin için %12.5, Chloramphenicol için %37.5, Cefoperozone için %25, Kanamycine için %37.5, Trimethoprim* Sulphametoxozale için %62.5 olarak tesbit edilmiştir. Bu çalışma, İzmit Körfezi'ndeki kirlenmenin ve kirlilik indikatörü olan koliform varlığının önemli boyutlarda olduğunu göstermektedir. Ayrıca su kaynaklı ve patojen olan Exoli suşlarının en az 2 antibiyotiğe birden çoklu direnç taşıdıkları ve bu dirençlilik durumlarını R plazmidleri ile aktarabilme yeteneğinde oldukları isbat edilmiştir. Koliform bakterilerde çoklu dirençliliği sağlayan R plazrmdlerinin varlığı da saptanmıştır. Bu çalışmanın sonuçları, günümüzde hekimleri en çok düşündüren sorunlardan biri haline gelen İzmit Körfezi'ndeki Exoli suşlarının direnç modelinin tanıtılmasında etkili olabilecektir.

In this study, the samples which were isolated from the twenty-three seawater samples taken from 9 chosen sites in the Gulf of İzmit, and 8 Exoli conforms which is one of the pollutants of the Gulf, have been studied with respect to their resistance to antibiotics and their carrier properties of Contagious Type Plasmids "R" factor. The pathojenic Exoli samples were isolated and identified by use of classic methods. Senstivity tests for antibiotics were conducted according to the Kirby-Bauer Disc Diffusion Method. The Exoli which were isolated were tested for resistance to antibiotics and the following resistance rates were seen: %50 resistance to Tetracyline, %62.5 for Sulbactam/Ampicillin, %62.5 for Penicillin, %50 for Gentamicin, %12.5 for Amikacin, %37.5 for Chloramphenicol, %25 for Cefoperozone, %37.5 for Kanamycin, %62.5 for Trimethoprim + Sulphamethoxozale. This study demonstrates the great dimensions of water pollution in the Gulf of İzmit by these pollution indicators, the presence of coliforms. Furthermore, Exoli which is water based, has been proven to be highly resistant to at least 2 antibiotics and to be able to transfer this resistance to R plasmids. İn coliform bacteria the presence of high resistance provider R plasmids have been found. This study will effectively and the understanding of the resistance models of the Exoli found at the Gulf of İzmit, which is one the major concerns of medical scientists today.
Keywords: Biyoloji; Biology