Application of next generation sequencing in forensic science - Tüfek, Gönül Filoğlu; Sah, Irmak; Doğan, Muhammed; Nalcaoglu, Sila Bulut; Bülbül, Özlem; Tavaci, Ilksen; Ünsal Sapan, Tuğba (My University, 2017)
Yeni nesil dizileme teknolojileri (Next Generation Sequencing; NGS) genetik araştırmalarda 2000'li yıllardan itibaren kullanılmaya başlanmıştır. Günümüze kadar daha hızlı, verimli ve düşük maliyetli çeşitli yöntemler geliştirilmiştir. NGS yöntemleri ve platformları gelişerek dizilerin kalitesi artmış ve son yıllarda adli genetik laboratuvarları da bu teknolojiye yönelmiştir. NGS teknolojisi adli genetikte kullanılan birçok sistemin (STRs, SNPs, mRNA) aynı anda tek bir analizle çalışılmasına olanak sağlamaktadır. Ayrıca bu teknoloji ile adli alanda DNA veri tabanı oluşturma, soy ve fenotip belirleme, tek yumurta ikizlerinin ayırt edilmesi, vücut sıvısı ve türlerin tanımlanması ve mikrobiyoloji analizleri yapılabilmektedir. Bu derleme NGS teknolojilerinin adli genetikte olası kullanım alanları üzerine dikkat çekmek ve gelecekteki adli çalışmalar için referans sağlamak amacıyla hazırlanmıştır
Keywords: Adli Tıp