Turizm Sektöründe Gıda Tedarik Coğrafyasının Analizi: Alanya Örneği - Salıhoglu, Gulız; Gezici, Ferhan Korten (My University, 2016)
Bu çalışmanın amacı, turizmin oluşturduğu gıda tedarik ağının coğrafi dağılımının belirlenmesi ve tarım sektörü üzerindeki etkilerinin turizmin ikincil ekonomik etkileri kapsamında incelenmesidir. Çalışma, Türkiye'nin önemli turizm destinasyonlarından olan Alanya'da gerçekleştirilmiştir. Temel araştırma soruları; 'tarımsal üretici, turizm sektörü ve son tüketici(turist) arasında nasıl bir tedarik zinciri oluşmaktadır ve tedarik zinciri mekansal olarak nasıl bir ağ ortaya çıkarmaktadır?' şeklinde belirlenmiştir. Veriler çalışma alanındaki tarım ürünleri (yaş meyve ve sebze)tedarikçileri kapsamında, yarı yapılandırılmış görüşme formu ile elde edilmiştir.63 firmanın 47'si çalışmaya katılmıştır. Non-parametrik testler ile turizmin tarım sektörü üzerindeki etkisi açıklanmıştır. Sonuçlar, gıda tedarikçisi firmalar açısından otellerin önemli bir müşteri potansiyeli oluşturduğunu göstermektedir. Ayrıca, Alanya turizm sektörünün sadece yerel ölçekte değil, bölgesel ölçekte de tarımsal üretim ve tedarik ağı kurduğunu ortaya çıkmıştır. Firma özellikleri açısından ise, turizm sektörü ile ilişkili olan tedarikçi firmaların; daha büyük firmalar olduğu ve daha fazla sayıda tedarikçi ile bağlantılı olduğu görülmüştür.
Keywords: Otelcilik; Konaklama; Spor ve Turizm; Beslenme ve Diyetetik; Coğrafya; İktisat