Örgütsel özdeşleşme ve çalışmaya tutkunluğun görev performansı ve işe bağlılığa etkisinde yönetici desteğinin rolü - Kabakcı, Muhammet Hikmet (Gebze Teknik Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2024)
Bu çalışma, Kocaeli bölgesinde adli tıp alanında görev yapan 247 katılımcı üzerinde yapılan bir araştırmanın yöntemini, bulgularını ve analizlerini detaylı bir şekilde incelemektedir. Çalışmada, anket araştırma tasarımı yoluyla nicel bir metodoloji kullanılmıştır. Örneklemi belirlemek için kolayda örnekleme yöntemi kullanılmış ve veri toplama sürecinde çevrimiçi anketler uygulanmıştır. Veriler SPSS programı ile analiz edilmiş ve hipotezler hiyerarşik regresyon ve yapısal eşitlik modellemesi (SEM) ile test edilmiştir. Araştırmanın odak noktası, örgütsel özdeşleşme, çalışmaya tutkunluk, yönetici desteği, işe bağlılık ve görev performansı arasındaki ilişkileri incelemektir. Çalışmaya tutkunluk, dinçlik, adanmışlık ve yoğunlaşma olmak üzere üç boyuttan oluşmaktadır. Hipotez testlerinden önce, ölçümlerin geçerliliğini ve güvenilirliğini değerlendirmek amacıyla SPSS'te açımlayıcı faktör analizi (AFA) ve AMOS'ta doğrulayıcı faktör analizi (DFA) yapılmıştır. AFA, verilerin faktör analizi için uygun olduğunu ve faktörlerin beklenen yapıda olduğunu ortaya koymuştur. DFA sonuçları ise ölçeklerin yapı geçerliliği ve iç tutarlılığını desteklemiştir. Korelasyon analizi, maddeler arasındaki ilişkilerin yeterli ve tutarlı olduğunu göstermiştir. Araştırma modeli oluşturulmuş ve dört hipotez test edilmiştir. Bulgular, örgütsel özdeşleşmenin ve çalışmaya tutkunluğun işe bağlılık üzerinde pozitif etkileri olduğunu göstermektedir. Ayrıca, yönetici desteğinin, işe bağlılık ile görev performansı arasındaki ilişkiye düzenleyici etki yaptığı ve doğrudan görev performansını pozitif etkilediği ortaya çıkmıştır. Bu araştırma, örgütsel özdeşleşme, çalışmaya tutkunluk ve yönetici desteği gibi unsurların çalışanların motivasyonu, bağlılığı ve görev performansını nasıl etkilediğini istatistiksel olarak göstermektedir. Çalışmanın demografik özellikleri ve faktör analizi sonuçları detaylı bir şekilde sunulmuş, araştırmanın kapsamı ve önemi vurgulanmıştır. Sonuç olarak, bu çalışma adli tıp alanında çalışanların motivasyonu, bağlılığı ve performanslarını anlamaya yönelik önemli katkılar sağlamaktadır ve yönetim stratejileri için pratik öneriler sunmaktadır. Araştırmanın sınırlamaları göz önüne alındığında, bu bulgular gelecekteki çalışmalara ışık tutmaktadır.

This study examines in detail the methodology, findings, and analyses of a survey conducted on 247 participants working in the field of forensic medicine in the Kocaeli region. The study utilized a quantitative methodology through a survey research design. Convenience sampling was used to determine the sample, and online questionnaires were employed during the data collection process. The data were analysed with SPSS software and hypotheses were tested with hierarchical regression and structural equation modelling (SEM). The focus of the study is to examine the relationships between organizational identification, work engagement, managerial support, job involvement, and job performance. Work engagement consists of three dimensions: vigor, dedication, and absorption. Before hypothesis testing, exploratory factor analysis (EFA) in SPSS and confirmatory factor analysis (CFA) in AMOS were conducted to assess the validity and reliability of the measurements. EFA revealed that the data were suitable for factor analysis and the factors had the expected structure. CFA results supported the construct validity and internal consistency of the scales. Correlation analysis showed that the relationships between the items were adequate and consistent. The research model was established and four hypotheses were tested. The findings indicate that organisational identification and passion for work positively affect work engagement. Additionally, managerial support positively mediates the relationship between work engagement and task performance and directly influences task performance positively. This research statistically demonstrates how organisational identification, passion for work, and managerial support impact employee motivation, engagement, and task performance. The demographic characteristics and factor analysis results are also presented in detail, highlighting the scope and significance of the study. In conclusion, this study makes an important contribution to understanding the motivation, commitment, and performance of employees in the field of forensic medicine and provides practical suggestions for management strategies. Considering the limitations of the study, it sheds light on future research in the field.
The mediating role of organizational identification in the relationship between work engagement and task performance
Keywords: İşletme; Business Administration