Küçük ve orta işletmelerde MRP denemesi - Güneş, Cumhur (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 1999)
Kalite ve verimlilik. Mal ve hizmet üreten her firma için en can alıcı iki konudur. Müşterinin talebi en kısa süre içinde tam tatmin edici şekilde karşılamak her firmanın amacıdır, görevidir. Son yıllarda imalat teknolojileri eçşitli yönlerden değişiklik göstermiş ve amaç, üretim sisteminin tüm seviyelerinin otomasyonu ve bunların birbirleri ile ilişkilendirilmesine yönelik olmuştur. Bu değişiklikler sonucu firmalar kısalan temin sürelerine, sürekli değişen müşteri taleplerine daha hızlı cevap verebilmek, müşteri ve tedarikçiler ile zamanında ve sağlam bir iletişimi sağlayabilmek için avantajları elde etmeye çalışmışlardır. Rekabette avantaj sağlayan yönetim teknolojilerinin bazıları aşağıdaki gibidir. i. Tam zamanında üretim ii. Toplam kalite kontrolü iii. Bilgisayar bütünleşik imalat iv. Grup teknolojisi v. Üretim kaynaklan planlaması Bilindiği gibi tüm bu belirtilen metodlar firmanın farklı fonksiyonlarını tek bir veri tabanı altında birleştiren MRP II için gereklilik arz etmektedir.

Quality and productivity. Those themes are central issues for companies in every manufacturing indistry. In this century manufacturing has changed in variety of vays and the goal has become to automate and integrate the activities at all levels of a production system. This brings strategic advantages such as reduced lead time faster responces to constantly changing customer demands, instantaneous and accurate communication with customer and suppliers. As the international competition increases,finding global markets has gained importance the most common ones among these technologies can be listed as follows; i. Just in time JIT ii. Total quality control TQC iii. Computer integrated manufacturing CIM iv. Group technology GT v. Manufacturing resources planning MRP II As it is well-known, in all theabove mentioned methods, data integration is an indispensable pre-requisite to ensure quick response and MRP II is an information technology integrating distinct functions of company over a common data-base
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği; Electrical and Electronics Engineering