Bitkisel tabanlı yağlardan metal kesme sıvısı eldesi ve karakterizasyonu - Şık, Emrah (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2009)
Bitkisel tabanlı yağlardan rafine ve ham ayçiçeği ve kanola yağları ile tekli ve çoklu yüzey aktif madde karışımları kullanılarak farklı içerik yüzdelerinde metal kesme sıvıları hazırlandı. Hazırlanan metal kesme sıvılarının fiziksel (pH, viskozite, parlama ve yanma noktası, yüzey gerilimi, damla boyutu, korozyon, emülsiyon stabilitesi ve bakteri üreme) ve kimyasal karakterizasyonları (FTIR analizleri) yapıldı.Tekli yüzey aktif maddeler ile yapılan sonuçlarda rafine ve ham ayçiçeği ve kanola yağlarında hacimce %20?%35 Tween 85 ile hazırlanan metal kesme sıvıları stabil emülsiyonlar vermiştir. İkili yüzey aktif madde karışımları (hacimce %25 Tween 85? %9 Tween 20 ve %25 Tween 85? %9 Peg 400) ile hazırlanan metal kesme sıvılarında rafine ayçiçeği ve kanola yağlarında buna benzer stabil emülsiyonlar ve ham yağlarda ise hacimce %25 Tween 85 ? %12 Tween 80 karışımlarında stabil emülsiyonlar elde edilmiştir.

Vegetable based oil such as refined and crude sunflower and canola oil were studied with containing different composition of single and multiple surface active agents in order to obtain metal cutting fluids. Physical (pH, viscosity, thermal conductivity, flash and fire points, surface tension, emulsion drop size, corrosion, emulsion stability and bacteria) and chemical characterizations (FTIR spectra) of metal cutting fluids were done.Stable emulsions of metal cutting fluids were obtained with 25%?35% Tween 85 for refined and crude sunflower and canola oil. The similar stable emulsions were also obtained with mixture of two surface activite agents, 30% Tween 85? 5% Tween 20 and 25% Tween 85? 9% Peg 400 for refined sunflower and canola oil, respectively and 30% Tween 85 ? 12% Tween 80 for crude sunflower and canola oil.
Production and characterizaton of vegetable based metal working fluid
Keywords: Kimya; Chemistry