Bilimsel Araştırmalarda İnternet Temelli Anketlerin Kullanımı: Akademisyenlerin Görüş, Tercih ve Kaygıları - Dursun, Incı; Tümer Kabadayı, Ebru; Kılıc, Hediye Yuruyen (My University, 2022)
İnternet kullanımının yaygınlaşması ve son dönemde yaşanan COVID-19 salgınıyla birlikte araştırmalarda internet temelli anketlerin kullanımı artmıştır. İnternet temelli anketler, maliyet, hız, kolaylık açısından avantajlar sağlamaktadır. Ancak yöntemin, veri kalitesini düşürmesi muhtemel bazı sınırlılıkları da mevcuttur. Ülkemizde internet anketlerinin kullanımının oldukça yaygın olmasına rağmen ulusal literatürde bu veri toplama yöntemine dair araştırmalar yok denecek kadar azdır. Bu araştırmanın amacı, internet temelli anketlerin avantaj ve dezavantajlarına dair literatürdeki mevcut bilgiyi özetlemek, ülkemizde yöntemin kullanımına ilişkin mevcut durumu ortaya çıkarmaktadır. Bu kapsamda keşifsel bir araştırma tasarlanmış ve yöntemi kullanan Türk akademisyenlerin yönteme ilişkin görüşleri, tercihleri ve kaygıları incelenmiştir. Türkiye’nin yedi farklı bölgesinde yer alan 50 ilde, toplam 80 farklı üniversitede, farklı bölümlerde çalışan 211 akademisyenden anket yöntemiyle veri toplanmış ve bulgular tartışılmıştır.
Keywords: Alan Araştırması; Veri Toplama Yöntemi; İnternet Temelli Anket; Çevrim İçi Anket