Ham soya yağından metal kesme sıvısı eldesi ve karakterizasyonu - Karahan, Mustafa (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2010)
Rafine ve ham soya yağı ile tekli ve ikili yüzey aktif madde karışımları kullanılarak farklı hacim yüzdelerinde metal kesme sıvıları hazırlandı. Hazırlanan metal kesme sıvılarının fiziksel ve kimyasal karakterizasyonları (pH, viskozite, parlama ve yanma noktası, yüzey gerilimi, damla boyutu, korozyon, emülsiyon stabilizesi, bakteri üreme ve FTIR analizleri) yapıldı.Tek yüzey aktif madde kullanılarak yapılan deneylerde, rafine soya yağına %25-30 Tween 85 ve %30 Peg 400 ilavesiyle hazırlanan emülsiyonların stabil olduğu bulundu. Ham soya yağı ile hazırlanan emülsiyonlarda ise %25-%30 oranında Tween 85 ile stabil emülsiyon oluştuğu gözlendi. İki yüzey aktif madde kullanılarak yapılan deneylerde benzer stabil emülsiyonlar rafine soya yağında %25 Tween 85-%9 Tween 20, %9 ve 12 Peg 400-%20 Tween 85 ve %9 ve 12 Peg 400-%15 Tween80 ile meydana getirdiği stabil emülsiyonlar ve ham soya yağıyla %25 Tween 85 - %12 Peg 400 ile hazırlanan metal kesme sıvılarının stabil olduğu bulundu.

Metal cutting fluids with different composition of single and multiple surface active agents were prepared from refined and crude soybean oil. Their physical (pH, viscosity, flash and fire points, surface tension, emulsion drop size, corrosion, emulsion stability and bacteria production) and chemical characterizations of metal cutting fluids (FTIR spectra) were carried out.Stable emulsions of metal cutting fluids were obtained with 25% - 30 Tween 85 for crude soybean oil. Emulsion stability for refined soybean oil was obtained with a mixture of surfactant 25%-30 Tween 85 and 30% Peg 400 was obtained. The similar stable emulsions were also obtained with mixture of two surface activite agents, 25% Tween 85 - 9% Tween 20, 25% Tween 85 - 12% Peg 400 for refined soybean oil and 25% Tween 85 - 12% Peg 400 for crude soybean oil.
Production and characterizaton of metal cutting fluids using crude and rafined soybean oil
Keywords: Kimya; Chemistry