Örgütsel bağlılık ve işten ayrılma niyetinin öncülleri, örgütsel bağlılık ve işten ayrılma niyeti arasındaki ilişkilerin analizi: Havacılık çalışanları üzerine bir uygulama - Bal, Serdar (Gebze Teknik Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2020)
Bu çalışma, havacılık sektöründe; iş memnuniyeti, kurum bağlılığı ve işten ayrılma niyetleri arasındaki ilişkileri inceleyen çalışmaların az olmasından dolayı önemlidir. Bu yönüyle de havacılık literatürüne katkıda bulunulacağı düşünülmektedir. Çalışma kapsamında, havacılık sektöründe faaliyet gösteren çalışanların, örgütsel bağlılıkları ve işten ayrılma niyetleri arasındaki ilişkiler ile bu değişkenlerin oluşmasını sağlayan öncüller arasındaki etkilerin ortaya çıkarılmasını amaçlamaktadır. Çalışma, İstanbul Sabiha Gökçen, Ankara ve Antalya Havalimanlarında görev yapan 118 ( yer işletme, kabin, kokpit ve teknik) havacılık çalışanı üzerinde uygulanmıştır. Araştırma kapsamında kullanılan anketler literatürde genel kabul görmüş, güvenilirlikleri ve geçerlilikleri birçok kez kanıtlanmış ve kullanılmış olan ölçeklerden oluşturulmuştur. Verilerin değerlendirilmesi aşamasında betimleyici istatiksel yöntemlerden yararlanılmıştır. Analizlerde normallik varsayımının sağlanmasından sonra parametrik testler içerisinden sırasıyla; korelasyon ve regresyon testleri uygulanmıştır. Bu bağlamda, ilgili havalimanlarında, çalışanların örgütsel bağlılıklarının oluşmasında yönetimin etik davranışı ve uygun iş koşulları istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif yönde etkide bulunmaktadır. Yeterli ücret ve iş güvencesi ile uygun iş yapısı değişkenlerinin ise örgütsel bağlılık ile aralarında anlamlı bir ilişki gözlemlenmemiştir. Öncüller içerisinden sadece yeterli ücret ve iş güvencesi değişkeni ile işten ayrılma niyeti arasında istatistiksel olarak anlamlı ve negatif yönde bir ilişki bulunmuştur. Diğer öncüllerle herhangi bir bağlılık tespit edilememiştir. Ayrıca, örgütsel bağlılık ile işten ayrılma niyeti arasında da anlamlı ve negatif yönlü bir ilişki bulunmuştur. Özetle, bu çalışma, işten keyif ve onur duyan havacılık çalışanlarının, işyerlerine bağlı olacaklarını ve iş yerinde çalışmaya devam etmek isteyeceklerini göstermektedir.

There are few studies, which invesgate the relationships among job satisfaction, organizational commitment and intention to leave of employees in the aviation industry. The aim of the study is to investigate the effects of the job properties on organizational commitment and intention to leave. The study used online questionnaire survey design in a private web portal and 118 aviation employees working at airports in Turkey responded the survey. The study performed correlation and regression analysis to determine if any significant effect on organizational commitment as well as turnover intention occurs and to find the effect of the size of independent variables. Descriptive statistical methods were used in the evaluation of the data. After the assumption of normality in the analyzes, among the parametric tests, respectively; correlation and regression tests were applied. In this context, ethical behavior of the management and appropriate business conditions have a statistically significant and positive effect organizational commitment of employees at the relevant airports. There was not a significant relationship between organizational commitment and the variables of adequate wages and job security and appropriate business structure. A statistically significant and negative correlation was found only between adequate wages and job security variables and intention to quit. No commitment has been detected with other predecessors. In addition, a significant and negative relationship was found between organizational commitment and intention to quit. In summary, this study shows that aviation employees who enjoy work and honor will be connected to their workplace and want to continue working at the workplace.
Analysis of the relationships between antecedents affecting organizational commitment and intention to leave, organizational commitment and intention to leave: an application on aviation employees
Keywords: İşletme; Business Administration