Mavi yaka çalışanların deneme süresi içerisinde işten ayrılma niyetleri ve bunu etkileyen faktörlerin incelenmesi: Üretim işletmelerinde bir uygulama - Kamadan, Batuhan (Gebze Teknik Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2024)
Bu çalışma, üretim işletmelerinde mavi yaka çalışanların deneme süresi içerisinde işten ayrılma niyetlerini ve bu niyetleri etkileyen faktörleri incelemeyi amaçlamaktadır. Deneme süresi, çalışanların işe uyum sağlama sürecinde kritik bir dönem olup, işten ayrılma niyetlerinin belirlenmesi ve etkileyen faktörlerin anlaşılması, işletmelerin insan kaynakları yönetimi stratejilerini geliştirmek için önemli bir adımdır. Çalışmanın temel amacı, üretim işletmelerinde çalışan mavi yaka çalışanların deneme süresi içerisinde işten ayrılma niyetlerini belirlemek ve bu niyetleri etkileyen faktörleri ortaya çıkarmaktır. Araştırmada, anket yöntemi kullanılarak elde edilen veriler SPSS programı kullanılarak istatistiksel verilere dönüştürülmüş ve analiz edilmiştir. Bu araştırma kapsamında 247 mavi yaka ile anket çalışması uygulanmıştır. Araştırma analizleri SPSS ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında işten ayrılma niyeti değişkeni incelenmiştir. Araştırmanın bulguları, mavi yaka çalışanların deneme süresi içerisinde işten ayrılma niyetlerinin çeşitli faktörler tarafından etkilendiğini göstermektedir. Bu faktörler arasında Kariyer Planlama, İş Stresi, İş Tatmini ve Etik Liderlik değişkenlerinin etkileri bu çalışmada araştırılmıştır. Sonuç olarak, bu araştırma mavi yaka çalışanların deneme süresi içerisinde işten ayrılma niyetlerini etkileyen faktörleri anlamak için önemli bir adımdır. İşletmeler, bu faktörleri dikkate alarak işe uyum sürecini iyileştirebilir, çalışan bağlılığını artırabilir ve işten ayrılma oranlarını azaltabilir. Bu çalışmanın bulguları, insan kaynakları yönetimi stratejilerinin geliştirilmesi ve mavi yaka çalışanların işe bağlılığını artırmak için alınacak önlemlerin belirlenmesi konusunda yöneticilere rehberlik edebilir.

This study aims to examine the turnover intentions of blue-collar workers during the probationary period in manufacturing enterprises and the factors influencing these intentions. The probationary period is a critical period in employees' adaptation to the job, and determining turnover intentions and understanding the factors influencing them are important steps for developing human resource management strategies in enterprises. The main objective of the study is to identify the turnover intentions of blue-collar workers in manufacturing enterprises during the probationary period and to reveal the factors influencing these intentions. Data obtained through survey method were converted into statistical data using the SPSS program and analyzed to test the hypotheses. A survey study was conducted with 247 blue-collar workers within the scope of this research. The research analyses were performed using SPSS. The variable of turnover intention was examined within the scope of the research. The findings of the study indicate that the turnover intentions of blue-collar workers during the probationary period are influenced by various factors. These factors include variables such as Career Planning, Job Stress, Job Satisfaction, and Ethical Leadership. In conclusion, this research is an important step in understanding the factors influencing turnover intentions of blue-collar workers during the probationary period. Enterprises can improve the job adaptation process, increase employee commitment, and reduce turnover rates by considering these factors. The findings of this study can guide managers in developing human resource management strategies and determining measures to increase the job commitment of blue-collar workers.
Examination of blue-collar workers' intention to quit and influencing factors during the trial period: A case study in manufacturing enterprises
Keywords: İşletme; Business Administration