Şirket girişimciliğine etki eden faktörler ve şirket girişimciliği ile işletme performansı ilişkisi üzerine bir saha araştırması - Eren, Müfide Şule (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2006)
Bu tez çalışmasının amacı çevresel (pazar dinamizmi) ve örgütsel faktörlerin (müşteri odaklılık ve öğrenme odaklılık) şirket girişimciliği boyutları üzerindeki ve şirket girişimciliği boyutlarının da işletme performansı üzerindeki etkilerini incelemektir. Çalışma dört ana bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmanın ana konusu olan şirket girişimciliğinin önemine değinilmiştir. İkinci bölümde, araştırmada yer alan değişkenlerle ilgili tanımlamalara ve açıklamalara yer verilmiş, araştırmanın temel değişkeni olan şirket girişimciliğinin kapsamı, işletmeler için önemi, boyutları değerlendirilmiş, şirket girişimciliğini etkileyen faktörler tanımlanmış ve önemlerine değinilmiştir. Bu tez çalışmasının üçüncü bölümünde, araştırma metodolojisine ilişkin bilgiler yer almaktadır. Bu bölümde veri toplama yöntemi, kullanılan ölçekler, istatistiksel analiz ve bulgulara yer verilmiştir. Araştırmada ileri sürülmüş olan hipotezleri test etmek amacıyla otomotiv ve otomotiv yan sanayinde uygulanan anket çalışmasıyla ilgili faktör analizleri, korelasyon analizi ve regresyon analizlerinin sonuçları bu bölümde açıklanmıştır. Son bölümde ise araştırmada elde edilen genel sonuçlar, işletme yöneticileri ve gelecekte yapılacak çalışmalar için öneriler yer almaktadır. Araştırma sonucunda çevresel faktör olan pazar dinamizminin şirket girişimciliğinin yeni iş girişimi ve yenilikçilik boyutları üzerinde, örgütsel faktörlerden müşteri odaklılığın yeni iş girişimi, örgüte ilişkin kendini yenileme ve proaktif olma boyutları üzerinde, öğrenme odaklılığın ise yeni iş girişimi, v yenilikçilik, örgüte ilişkin kendini yenileme, çalışanlara ilişkin kendini yenileme ve proaktif olma üzerinde, şirket girişimciliği ile işletme performansı ilişkisine yönelik olarak da yeni iş girişimi ve yenilikçilik boyutlarının işletme performansı üzerinde etkili olduğu bulgusu elde edilmiştir.

Bu tez çalışmasının amacı çevresel (pazar dinamizmi) ve örgütsel faktörlerin (müşteri odaklılık ve öğrenme odaklılık) şirket girişimciliği boyutları üzerindeki ve şirket girişimciliği boyutlarının da işletme performansı üzerindeki etkilerini incelemektir. Çalışma dört ana bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmanın ana konusu olan şirket girişimciliğinin önemine değinilmiştir. İkinci bölümde, araştırmada yer alan değişkenlerle ilgili tanımlamalara ve açıklamalara yer verilmiş, araştırmanın temel değişkeni olan şirket girişimciliğinin kapsamı, işletmeler için önemi, boyutları değerlendirilmiş, şirket girişimciliğini etkileyen faktörler tanımlanmış ve önemlerine değinilmiştir. Bu tez çalışmasının üçüncü bölümünde, araştırma metodolojisine ilişkin bilgiler yer almaktadır. Bu bölümde veri toplama yöntemi, kullanılan ölçekler, istatistiksel analiz ve bulgulara yer verilmiştir. Araştırmada ileri sürülmüş olan hipotezleri test etmek amacıyla otomotiv ve otomotiv yan sanayinde uygulanan anket çalışmasıyla ilgili faktör analizleri, korelasyon analizi ve regresyon analizlerinin sonuçları bu bölümde açıklanmıştır. Son bölümde ise araştırmada elde edilen genel sonuçlar, işletme yöneticileri ve gelecekte yapılacak çalışmalar için öneriler yer almaktadır. Araştırma sonucunda çevresel faktör olan pazar dinamizminin şirket girişimciliğinin yeni iş girişimi ve yenilikçilik boyutları üzerinde, örgütsel faktörlerden müşteri odaklılığın yeni iş girişimi, örgüte ilişkin kendini yenileme ve proaktif olma boyutları üzerinde, öğrenme odaklılığın ise yeni iş girişimi, yenilikçilik, örgüte ilişkin kendini yenileme, çalışanlara ilişkin kendini yenileme ve proaktif olma üzerinde, şirket girişimciliği ile işletme performansı ilişkisine yönelik olarak da yeni iş girişimi ve yenilikçilik boyutlarının işletme performansı üzerinde etkili olduğu bulgusu elde edilmiştir.
A field research on the factors effecting corporate entrepreneurship and the relationship between corporate entrepreneurship and business performance
Keywords: İşletme; Business Administration