PEM TİPİ YAKIT HÜCRELERİ İÇİN İMİDAZOL FONKSİYONEL SİLİKA / POLİ (GLİSİDİL METAKRİLAT) NANOKOMPOZİT MEMBRANLARIN ÜRETİLMESİ VE KARAKTERİZASYONU - Aslan, Ayşe; Usul, Sedef Kaptan (My University, 2021)
Bu çalışmada poli (glisidil metakrilat) (PGMA) polimeri, fonksiyonel $SiO_2$ nano yapıları ile etkileştirilerek kompozit membranlar hazırlanmış ve karakterize edilmiştir. PEMFC’ de proton$ (H^+) $ iyonlarının iletimini sağlayan nano yapılı kompozit membranların üretimi için imidazol (Im) ile $SiO_2$ nanoparçacıkları modifiye edilmiştir. Modifiye edilen imidazol fonksiyonel $SiO_2 (Im-SiO_2) $ nano yapıları halka açılma reaksiyonu ile PGMA ile etkileştirilmiştir. Elde edilen yapıya fosforik asit $(H_3PO_4)$ eklenerek proton iletkenliği yüksek nanokompozit membranlar hazırlanmıştır. Nanokompozit membranların karakterizasyonunda PGMA ve Im-$SiO_2$ etkileşimin belirlemek için FTIR analizi, termal özelliklerini incelemek için TGA ve DSC analizi, proton iletkenliklerini belirlemek için iletkenlik analizi yapılmıştır. Membranların morfolojisini belirlemek için SEM analizi yapılmıştır. PEMFC uygulamaları için geliştirilen nanokompozit membranların hazırlanmasında $SiO_2$ ve imidazol etkileşimi doğrulanmış ayrıca PGMA üzerindeki epoksi halkasının açıldığı gözlenmiştir. Nanokompozit membranların proton iletkenlik özelliklerinin yüksek sıcaklıkta (120ºC) 0.04 Scm-1 iletkenlik değerine sahip olduğu belirlenmiştir.
Keywords: Kimya; Uygulamalı; Kimya; Organik; Kimya; Tıbbi; Mühendislik; Kimya; Kimya; İnorganik ve Nükleer