SURİYELİ GÖÇÜNÜN TÜRKİYE’DEKİ EVLİLİK VE BOŞANMAYA ETKİSİ - Mercan, Murat A.; Cebeci, Ali Fehim; Karaduman, Hasan Agan; Barlın, Hande; Begen, Nazire (My University, 2023)
Suriye İç Savaşının 2011 yılında başlamasından sonra Suriyeliler Türkiye’ye yoğun bir şekilde göç etmişlerdir. Suriyelilerin göç hareketinin ev sahibi ülkeler üzerindeki etkileri akademik yazında yoğun olarak incelenen konular arasındadır. Bahse konu niceliksel yöntem kullanan çalışmaların önemli bir kısmı Suriyeli göçünün ekonomik etkilerine odaklanmaktadır. Suriyelilerin göçünün evlilik ve boşanma üzerindeki etkisi, niceliksel yöntemler kullanılarak şimdiye kadar hiç incelenmemiştir. Literatürdeki bu açığı kapatmak amacıyla çalışmada 2008-2020 yılları arasında Türkiye’deki illerde Suriyeli sayısındaki değişimlerin, Türkiye’deki evlilik ve boşanmalar üzerindeki etkilerini incelenmektir. Analiz için akademik yazında nedenselliği ölçmeye yönelik sıklıkla tercih edilen Farkların Farkı yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçları, 25-29 ve 30-34 yaşlarındaki yerli erkeklerin yanı sıra 20-24, 25-29, 40-44 ve 45-49 yaşlarındaki yerli kadınların evlilik oranlarının Suriyeli akınından etkilendiğini ortaya koymaktadır. 20-24 yaş arası yerli kadınların ve 25-29 yaş arası yerli erkeklerin, diğer gruplardaki yaşıtlarına göre daha fazla etkilendikleri görülmektedir. Ayrıca, 20-24 ve 60 ve üstü yaş gruplarındaki erkeklerin evlenme hızında düşüş olduğu tespit edilmiştir. Öte yandan, Suriyeli akınının Türkiye’de hem erkeklerde hem de kadınlarda 25-29 ve 30-34 yaş grupları arasında; erkeklerde 35-39 ve kadınlarda 20-24 yaş arasındaki bireylerin boşanma oranlarını artırdığı bulunmuştur.
Keywords: Göç; Evlilik; Boşanma