Fosfor İçeren Kiral Bileşiklerin Sentezlenmesi Ve Katalitik Özelliklerinin İncelenmesi - Uslu, Aylin (My University, 2019)
Bu proje çalışması kapsamında, kiral siklofosfazen molekülleri sentezlemek amacı ile öncelikle hekzaklorosiklotrifosfazen (1) ve 2,2-difeniltetraklorosiklotrifosfazen (7) ile (R)-1,1?-bi(2-naftol) bileşiğinin reaksiyonları gerçekleştirilmiş ve bu reaksiyonlardan mono-spiro (2) ve (8) bileşikleri sentezlendi. (2) ve (8) nolu bileşiklerin; imidazol, benzimidazol ve 5,6-dimetilbenzimidazol ile olan reaksiyonlarından sırasıyla 4,5,6,9,10,11 nolu bileşikler elde edilmiştir. Elde edilen bileşiklerin (4,5,6,9,10,11) [RuCl2(p-cymene)]2 ile reaksiyonları gerçekleştirilerek kompleks yapılar (4a-6a, 9a-11a) elde edildi ve bu kompleks yapıların, asetofenonların hidrojenasyon reaksiyonlarındaki katalitik dönüşüm verimleri incelenmiştir.
01.10.2019
Keywords: Katalizör; hidrojenasyon; Fosfazen; rutenyum; kiral; azol