Aktif çamur arıtma tesisinin tasarımı, yağ sanayii atık sularına uyarlanması ve maliyet hesabı - Kurt, Oğuzhan (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2003)
Bu çalışmada şu konulara değinilmiştir :Bitkisel yağ sanayi üretiminde uygulanan yöntemler ekstraksiyon yöntemi, direkt ekstraksiyon yöntemi vb. Yöntemlerdir. Diğer taraftan Bitkisel yağ sanayi atıksularının arıtımında kullanılan yöntemler ise membran fıltrasyon yöntemi,yağ ayırma yöntemleri ve diğer yöntemlerdir. Ayrıca biyolojik arıtma tesisinin tasarımı, havalandırma ünitesinin alternatifleri ve maliyet analizi bu tezde değinilen diğer önemli konulardır. Bu çalışmada iki farklı havalandırma ünitesi karşılaştırılmıştır.Bunlar jet havalandırma sistemi ve difuzör sistemidir. Jet havlandırma sistemlerinin ilk yatırım maliyeti difüzörlü sistemlerin ilk yatırım maliyetinden daha ucuzdur. Jet havalandırıcıların çalışma sistemi difuzör sistemden daha kolaydır. Jet havalandırıcılı sistemlerde arıza olduğunda difüzörlü sistemler göre daha kolay tamir edilir. Diğer yandan difüzörlü sistemlerin çalışması jet havalandırmalı sistemlerden daha verimlidir ve de difüzörlü sistemler jet aeratörlü sistemlerden daha az elektrik harcarlar. Ayrıca difüzörlü sistem havalandırma tankında homojen havalandırmayı sağlar.

These topics were explained in scope of the present work: Some methods are applied in the production of the vegetal oil industry, which are extraction method, direct extraction method and etc. On the other hand, some methods are applied for treating the vegetal oil industry wastewater, that are biological treatment, membrane filtration, oil separation and etc. In addition, other important topics are design of the biological wastewater treatment plant, alternating of the aeration unity and analysis of the cost in this thesis. Two different aeration unities were compared in this thesis, which are jet aeration system and diffusion system. The first investment coast in jet aeration system is cheaper than in the first investment coast in diffusion system. Working system in jet aeration is easier than in diffusion system. When the aeration system is broken down in jet aeration system is repaired easier than according to diffusion system. On the other hand, the working of diffusion system is more productive than jet aeration system. And also, the spending of the electric in diffusion system is less than in jet aeration system. In addition; the diffusion system is provided the homogeneous aeration in the aeration tank.
Design of active mud treatment facility and its application on waste water of oil industry with related feasibility study
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Çevre Mühendisliği; Environmental Engineering