Bir mikro denetleyici tabanlı akıllı ev sıcaklık ve aydınlatma otomasyonu uygulaması - Küçükbakırcı, Celalettin (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2006)
Teknolojideki gelişmelere paralel olarak ev otomasyon sistemlerininkullanımı giderek yaygınlaşmaktadır. Ev otomasyon sistemleri sadece insanlarınkonfora ve güvenliğe duydukları gereksinimi karşılamakla kalmayıp enerji tasarrufuda sağlayarak ekonomik yönden de bir gereklilik olduğunu kanıtlamaktadır.Gerçekleştirilen projede, Akıllı Ev Otomasyon sistemlerinin temel konularından olaniklimlendirme ve aydınlatma kontrolü amaçlanmıştır. Maketi hazırlanan bir eviniklimlendirme ve aydınlatma sistemlerinin mikro denetleyici ile kontrolüsağlanmıştır. Hazırlanan yazılımla evin donanımında bulunan tuş takımı üzerindenev içinde istenen sıcaklığın girilmesi ve evin bu sıcaklıkta tutulması sağlanmıştır.Evin aydınlatılması, kullanıcı tarafından önceden belirlenen saatte otomatikgerçekleştirilir. Tasarlanan sistem PID kontrol yöntemiyle yazılan bir algoritma ileçalışmakta ve istenilen sıcaklık değerine göre sisteme verilecek gücü hesaplayarakuygun gücü sisteme vermekte ve böylece etkin bir sıcaklık kontrolü sağlanmaktadır.

Usage of home automation systems has become widespread in parallel to thedevelopment of technology. Home automation systems, not only respond to humanneeds on comfort and security but also provide energy thrift, prove that homeautomation is a must for making economy. In this project, climate and lightingcontrols, which are the main subjects of Smart Home Automation Systems, areaimed. A climate and lighting system for a lab scaled model house were installed andthen controlled by means of a micro controller. By using the developed software, thedesired temperature value is entered via a keypad and this temperature value ismaintained in the house. The desired and actual values of house temperature havedisplayed on an LCD display. Also, lighting of the house is realized automatically atthe times defined by the user. The designed climate system works with a controlmethod based on a PID (Proportional-plus-Integral-plus-Derivative) algorithm,which continuously calculates the power needed by the system to allow the heater tokeep the temperature at the desired value entered as a set point. Therefore, aneffective control is realized.
A micro controller based smart home heat and illumination automation application
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği; Electrical and Electronics Engineering