Tükiye'nin üniter yapısı bakımından organize suç örgütleri ve stratejik çözüm hedefleri - Candan, Ömer (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2009)
Çağımızda ulusal ve uluslar arası bağlantılı özellikle uyuşturucu ve psikotrop maddeler, mali suçlar ile silah kaçakçılığı başta olmak üzere, yüksek kazanç sağlayan ve genelde organizasyon meydana getirmek suretiyle işlenen suçlar, toplumun barış ve sükununu esaslı biçimde ihlal etmekte, kamu otoritesini çok yakından meşgul etmektedir. Bu suç türleri "Organize Suçlar" başlığı altında incelenmektedir.Ulusal ve uluslar arası düzeyde organizasyon oluşturarak, yasalara aykırı biçimde, haksız menfaat veya yüksek kazanç sağlamak amacıyla, ekonomik veya idari yapıyı doğrudan veya dolaylı olarak kontrol eden, ele geçiren ve deşifrasyonu için uzun süreli hassas çalışma gerektiren suçlar ORGANİZE SUÇLAR olarak adlandırılmaktadır.Kriminoloji açıdan diğer suç konularından karmaşık ve çözülmesi güç bir yapılanma gösteren organize suçlar aynı zamanda koruyucu ve yardımcı roller ile organizasyona karışan adli, idari ve politik unsurları da çok iyi kullanmaktadır. Bir çok suç türünü bünyesinde barındıran ve bunu meslek haline getiren kriminal bir husustur. Başta iktisadi unsurlara yönelmek şartı ile sosyal ve siyasi yapı içerisinde kendisini kamufle etmiştir.Kesin hedef; dolaylı ve dolaysız haksız kazançtır. Organize Suçlar konularına göre değerlendirildiğinde; yurt içini temel almak kaydı ile yurt dışında da yapılanma ve irtibat söz konusudur. Bilhassa adli mekanizmanın zaafından, yargılama sürecinin uzunluğundan, genel anlamda hukuki tedbirlerin yetersizliğinden ve suç psikolojisinden hareketle yapılanmasını tamamlamaktadır.

In our time, the national and international related crimes particularly drugs and psikotrop materials trafficking, financial crimes and arms smuggling, which have high profit gaining and are committed in a organised manner, profoundly violate the peace and ordinary living of the society and have become one of the most serious problems of the public authority. This type of crime is examined under the title of ?Organised Crime?The crimes needing a long and delicate study to be revealed out which directly or indirectly control or overpower the economical and administrative structure with the goal of obtaining unjustifiable benefits and high profit in a way against the laws by founding national and international organisation are named as ?organised crimes?In the scope of criminilogy, organised crimes having a more complex and difficult structure to figure out, highly benefit from the administrative, judicial and political elements who also have taken part at the organisation by protective and assisting roles. This crime is a criminal subject which involves many other types of crime and is acknowledged as an occupation. It has disguised itself in the social and political structure primarily influencing the financial matters.The main goal is to gain directly or indirectly unjustifiable benefits. Organised crime has primarily national then international structures and contacts. It complements its structure owing to the deficiencies of the judicial mechanism, so long periods of the trials, insufficiency of the legal precautions and its massive criminal psychology.
Gangsterism and strategic solution targets in terms of Turkey's unitary structure
Keywords: Kamu Yönetimi; Public Administration