Markalaşma ve marka bağlılığı analizi - Kılıç, Ahmet (Gebze Teknik Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2020)
İşletmelerin rekabet ortamında varlığını sürdürmek ve müşterilerinin istek ve ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla ürünlerini farklılaştırma yolunda birtakım stratejiler geliştirdiği bilinmektedir. Söz konusu stratejilerden biri marka yönetimidir. Etkin marka yönetimiyle tüketicilerin işletmeye olan güveni artarken bu bağlamda tüketicilerin de markaya olan bağlılıkları artacaktır. Bu çalışmanın amacı, markalaşma ve marka bağlılığının analiz edilmesidir. Bu amaçla "marka bağlılığı", "markaya olan güven" ve "marka bilinirliği" ölçeklerinden yararlanılmıştır. Toplam 483 kişi üzerinde uygulanan anket sonucunda marka bağlılığı içerisinde yer alan ifadelere 2,75; marka güveni içerisinde yer alan ifadelere 3,40 ve yine son olarak marka bilinirliği içerisinde yer alan ifadelere 3,92'lik düzeyde bir katılım sağlandığı ortaya çıkmıştır. Araştırmada demografik özelliklere göre karşılaştırmada Mann-Whitney U testi ile Kruskal-Wallis H testleri kullanılmış iken ölçek ifadeleri arasındaki ilişkinin tespitinde korelasyon analizi kullanılmıştır. Bunun yanında katılımcıların cinsiyet ve medeni durumları ile kullanılan markayı tavsiye etme, kullanılan markanın sembolünü veya logosunu hatırlama durumu, kullanılan markayla ilgili her türlü haber, reklam ve tanıtımların kullanıcının ilgisini çekmesi ve satın alınan markanın kullanıcısı hakkında bilgi vermesi arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığının tespitinde Ki-Kare testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, katılımcıların marka bağlılığı ile markaya olan güvenirlikleri arasında pozitif yönde ve anlamlı düzeyde bir ilişki olduğu ortaya çıkmıştır. Bunun yanında, marka bağlılığı ile marka bilinirliği arasında benzer şekilde pozitif yönde ve anlamlı düzeyde bir ilişki olduğu ortaya çıkmıştır. Buna ek olarak araştırmada katılımcıların cinsiyetleri, yaşları ve medeni durumlarına göre marka bağlılığı, markaya olan güvenleri ve marka bilinirlikleri arasında anlamlı bir farklılık olmadığı ortaya çıkmıştır. Son olarak cinsiyet ve medeni durum ile kullanılan markayı tavsiye etme, kullanılan markanın sembolünü veya logosunu hatırlama durumu, kullanılan markayla ilgili her türlü haber, reklam ve tanıtımların kullanıcının ilgisini çekmesi ve satın alınan markanın kullanıcısı hakkında bilgi vermesi arasında anlamlı bir ilişki olmadığı ortaya çıkmıştır.

It is known that businesses have developed a number of strategies to differentiate their products in order to survive in a competitive environment and to meet the demands and needs of their customers. One of these strategies is brand management. While effective brand management increases the trust of consumers to the business, in this context, the loyalty of the consumers to the brand will increase.The purpose of this study is to analyze branding and brand loyalty. For this purpose, "brand loyalty", "trust in the brand" and "brand awareness" scales were used. As a result of the survey applied on a total of 483 people, the statements in the brand loyalty were 2.75; It was revealed that there was a 3.40 level of participation in the expressions included in the brand trust and 3.92 in the expressions included in the brand awareness.While the Mann-Whitney U test and the Kruskal-Wallis H tests were used in comparison to demographic features, correlation analysis was used to determine the relationship between the scale expressions. In addition to this, in determining whether there is a significant relationship between the gender and marital status of the participants and the fact that they recommend the brand used, remember the symbol or logo of the brand used, any news, advertisements and promotions related to the brand used, and inform the user of the purchased brand. - Square test was used. As a result of the research, it has been revealed that there is a positive and significant relationship between the brand loyalty of the participants and their reliability. In addition, it was revealed that there is a positive and significant relationship between brand loyalty and brand awareness. In addition, it was revealed that there was no significant difference between brand loyalty, trust in the brand and brand awareness according to the gender, age and marital status of the participants. Finally, it was revealed that there was no significant relationship between gender and marital status and the status of recommending the brand used, remembering the symbol or logo of the brand used, any news, advertisements and promotions related to the brand used, and the information about the user of the purchased brand.
Branding and brand loyalty analysis
Keywords: İşletme; Business Administration