Otantik liderlik ve psikolojik iyi oluşun iyimserlik ve iş devamsızlığına etkisi: Özel güvenlik sektöründe bir araştırma - Demir, Hakan (Gebze Teknik Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2023)
Günümüzde çalışanlar, bir taraftan artan iş yükü ve olumsuz liderlik uygulamaları, diğer taraftan dünyada yaşanan olumsuz olayların etkisi altında kalması sebebiyle psikolojik iyi oluşları ve geleceğe yönelik iyimser duyguları bozulmaktadır. Psikolojik iyi oluşu bozulan çalışan, tekrar iyi bir mental duruma gelebilmek adına ihtiyaç duyduğu psikososyal kaynağı kazanabilmek için iş devamsızlığı ve benzeri olumsuz ve zarar verici iş yeri davranışlarında bulanabilmektedirler. Bu çalışmada, otantik liderlik ve psikolojik iyi oluşun iş devamsızlığı ve iyimserlikle arasındaki ilişki araştırılmıştır. Farklı sektörlerde özel güvenlik görevlisi olarak çalışan 359 kişi, araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Anket yöntemi ile toplanan veriler, SPSS paket programı ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucu olarak ortaya koyulan hipotezler test edilmiş, otantik liderlik ve psikolojik iyi oluşun iyimserlik ile pozitif yönlü, iş devamsızlığı ile negatif yönlü bir ilişkisinin olduğu bulunmuştur. Bu araştırma hem literatüre hem de yöneticilere otantik liderlik, psikolojik iyi oluş, iş devamsızlığı ve iyimserlik konusunda aydınlatıcı fikirler verecektir.

Today, due to the increasing workload and negative leadership practices on one hand and the influence of negative events in the world on the other, the psychological well-being and optimistic feelings of employees are deteriorating. Those whose psychological well-being has declined may engage in work absenteeism and other negative behaviors in the workplace in an effort to regain psychosocial resources and improve their mental state. This study investigates the relationship between authentic leadership, psychological well-being, absenteeism, and optimism. The sample consists of 359 private security guards working in various sectors, and data was collected through a survey. The data was analyzed using the SPSS software package. The research hypotheses were tested and it was found that authentic leadership and psychological well-being have a positive effect on optimism and a negative effect on absenteeism. This research provides valuable insights into the topics of authentic leadership, psychological well-being, absenteeism, and optimism, both for academic literature and for managers.
The effect of authentic leadership and employee psychological well-being on optimism and employee absenteeism: A research on private security workers
Keywords: İşletme; Business Administration