Effect of user interruption and mitigation strategies on work performance of software developers - Dişli, Hatice (Gebze Teknik Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2024)
Günümüzün rekabetçi yazılım geliştirme ortamında, bir yazılım geliştiricisinin, yazılım ürününü az hata ile veya hatasız teslim edebilmesi için işine büyük bir dikkat ve özenle yoğunlaşması gerekmektedir. Kullanıcı kesintileri, bir kullanıcının belirli bir görevle meşgulken dikkatini dağıtan veya iş akışını bozan müdahaleleri ifade eder. Bu kesintiler genellikle bilgisayar tabanlıdır ve anlık mesajlaşma, dosya paylaşımı, video aramaları gibi çeşitli iletişim araçlarından kaynaklanır. Bu araçlar, iş ve kişisel etkileşimlerde önemli rol oynar ve kullanım oranları sürekli artmaktadır. Ancak, bu etkileşimlerin doğru koordinasyonu sağlanmadığında, görev sırasında oluşan kesintiler iş performansında düşüşlere ve stres seviyelerinde artışa yol açabilir. Zaman yönetimi, bu kesintilerin olumsuz etkilerini azaltmak için kritik bir rol oynar. Zamanı etkili kullanma, öncelikleri belirleme ve görevleri sıralama gibi stratejiler, hem iş hem de kişisel yaşamda denge sağlamaya yardımcı olur. Bu araştırmada, kesmelerin geliştiricilere etkilerini incelemek amacıyla 20 kişi ile bir anket çalışması yürütüldü. Anket sonuçları, geliştiricilerin yaşadığı kesmelerinin çoğunluğunun bilgisayar tabanlı olduğunu ve geliştiricileri görevlerinden uzaklaştırdığını gösterdi. Anket çalışmasından sonra, yazılım dünyasındaki kesmeleri yönetmek için Pomodoro tekniği kullanılarak 12 kişiyle 2 haftalık bir deney çalışması yapıldı. Bu çalışma, hem pilot çalışma hem de keşifsel deney çalışması olarak sunulmuştur, çünkü 12 kişilik bir örneklem grubunun bu tür araştırmalar için yeterli olduğu literatürle desteklenmektedir. Pilot çalışmalar, yeni bir yöntem veya tekniğin uygulanabilirliğini ve temel etkilerini küçük bir örneklemle test etmek amacı taşır ve bu bağlamda genellikle küçük ölçekli gruplar kullanılır. Pilot çalışmalarda kullanılan küçük örneklem büyüklükleri, yöntemin temel işleyişi hakkında ilk izlenimlerin elde edilmesini sağlar. Geliştirici, bilgisayar tabanlı bildirimleri sessize almak, işleri önceliklendirmek, farklı cihazları senkronize etmek, çalışma ve mola sürelerini belirlemek gibi kendine uygun kuralları kolayca oluşturabilir. Çalışmanın sonucunda, dikkat dağıtıcı kesmelerin sayısının azaldığı ve bu nedenle geliştiricinin hata yapma oranının azaldığı görüldü. Ayrıca, bu bulguların istatistiksel olarak anlamlı olduğunu göstermek için yapılan hesaplamalar sonucu p değerinin 0.038 olduğu bulundu. Bu sonuçlara göre Pomodoro Tekniği, odaklanmayı artırarak daha verimli ve hata sayısı daha az kod yazmayı sağlar; bu da algoritmaların ve veri yapıların daha doğru ve etkili şekilde uygulanmasına yardımcı olur. Daha dikkatli ve odaklanmış bir çalışma ortamı, yazılım mühendislerinin karmaşık yazılım mimarileri ve tasarım desenleri üzerinde çalışırken daha az hata yapmasını sağlar. Sağladığı bu odaklanma, yazılım performansını optimize etmeye yönelik çalışmalarda da faydalı olabilir. Verimli kod yazma, performans sorunlarını erken tespit etme ve çözme gibi konularda mühendislerin daha etkin çalışmasını destekler. Daha odaklı ve dikkatli bir çalışma düzeni, yazılım projelerinde teknik borcun azaltılmasına yardımcı olarak mühendislerin daha az hata yapmasını ve daha temiz kod yazmasını sağlar; bu da uzun vadede projelerin bakımını ve geliştirmesini kolaylaştırır. Sonuç olarak, bu yöntemin kullanımı, daha az hata, daha etkili test süreçleri ve sorunsuz devreye alma süreçleri anlamına gelir ve yazılımın piyasaya sürülmeden önce daha güvenilir ve sağlam olmasını sağlar.

In today's competitive software development environment, software developers need to concentrate diligently on their work to ensure their software products are delivered with few or no errors. User interruptions refer to interventions that distract or disrupt a user while they are engaged in a specific task. These interruptions are often computer-based and arise from various communication tools such as instant messaging, file sharing, and video calls. These tools play a significant role in both work and personal interactions, and their usage rates are constantly increasing. However, when these interactions are not properly coordinated, interruptions during tasks can lead to decreases in work performance and increased stress levels. Time management plays a critical role reducing the adverse impacts of these interruptions. Strategies such as effective time management, setting priorities, and task prioritization help maintain balance in professional as well as personal life. To analyze how interruptions affect developers, a survey was conducted with 20 participants. The survey results showed that the most interruptions experienced by developers were computer-based and distracted them from their tasks. Following the survey, a two-week experimental study involving 12 participants was conducted using the Pomodoro technique to manage interruptions in the software world. This study has been presented as both a pilot study and an exploratory experimental study, supported by literature indicating that a sample group of 12 individuals is sufficient for such research. Pilot studies aim to test the feasibility and fundamental effects of a new method or technique on a small sample, typically using small-scale groups. The small sample sizes used in pilot studies allow for initial impressions of the method's core functioning. Developers can easily establish rules tailored to themselves, such as muting computer notifications, prioritizing tasks, synchronizing different devices, and determining work and break times. The results of the study indicated a decrease in distracting interruptions, leading to a decrease in the error rate of software developers. Additionally, calculations showed that the p-value was 0.038, indicating that these findings are statistically significant. According to this results, Pomodoro Technique enhances focus, leading to more efficient and less error-prone coding, which aids in the correct and effective implementation of algorithms and data structures. A more attentive and concentrated work environment allows software engineers to work on complex software architectures and design patterns with fewer mistakes. This increased focus is also beneficial for optimizing software performance, as it supports engineers in writing efficient code, detecting performance issues early, and resolving them effectively. A more focused and careful work routine helps reduce technical debt in software projects by enabling engineers to make fewer errors and write cleaner code, facilitating easier maintenance and development in the long term. Consequently, fewer errors lead to more effective testing processes and smoother deployment phases, ensuring the software is more reliable and robust before release.
Kullanıcı kesmesı? ve azaltma stratejı?lerı?nı?n yazılım geliştiricilerin iş performansı üzerindeki etkisi
Keywords: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol; Computer Engineering and Computer Science and Control