Gebze katı atıklarının dökümden önce ve sonra oluşan sızıntı sularının karakteristiklerinin belirlenmesi - Şahin, Tuğba İmre (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2005)
Bu çalışmada Gebze İlçesi katı atıklarından dökümden önce ve sonra oluşan sızıntı suyu karakteristiklerinin belirlenmesi üzerine çalışılmıştır. Bunun için, herhangi bir ortam etkisine maruz kalmadan oluşan çöp suları, çöp arabalarından toplanmıştır. Her mahalleden alınan ve deponiyi temsil eden örneklerde fiziksel ve kimyasal kirletici parametreler incelenmiş, organik içerikleri belirlenmiştir. Katı atık depolarından kaynaklanan sorunlardan birisi katı atıkların içinden sızarak tabana ulaşan yüksek kirlilik derecesine sahip sızıntı sularıdır. Sızıntı sulan çöpün içindeki su muhtevasından kaynaklanabileceği gibi depo üzerine yağan yağmurdan, saha civarından gelebilecek taşkın sularından veya depoya sızabilecek yeraltı sularından da kaynaklanabilir. Sızıntı suyunun karakteri ise sahaya göre, hatta saha içindeki alanlara göre büyük değişiklikler gösterebilmektedir. Karakteristiği incelenen sızıntı suyunda bulunan parametre değerleri; pH 4-7, iletkenlik 9-20 mS/cm, bulanıklık 5.15-8100 NTU, askıda katı madde 0.3-6 g/l, çözünmüş katı madde 4-49 g/L, toplam uçucu katı madde ise 1.26-40.16 g/L, Kimyasal Oksijen İhtiyacı (KOİ) 800- 64000 mg/L, Toplam Organik Karbon (TOK) 97.25-20600 mg/L, sülfat (S04"2) 87-3600 mg/L, klorür (Cl") 850-25240 mg/L, amonyum (NO,"") 104-750 mg/L, kurşun (Pb) 0.3-10 mg/L, civa (Hg) 0.28-0.64 mg/L, krom (Cr) 0.24-6.6 mg/L, kadmiyum (Cd) 0.005-1,5 mg/L, nikel (Ni) 0.132- 1.97 mg/L, arsenik (As) 0.01-0.4 mg/L, bakır (Cu) 0.4-400mg/L, Toplam (P) 2.8- 72.87 mg/L, demir (Fe) 4.64-18.8 mg/L, mangan (Mn) 2-288 mg/L değerleri arasında bulunmuştur. Organik madde analizi sonucu sızıntı suyunun havasız ayrışmanın başlangıç safhası (asit fazı) ürünleri olan asetik asit, propionik asit, etilester, butanoik asit, hekzanoik asit, heptanoik asit, pentanoik asit ürünlerini, fenol türlerini içerdiği belirlenmiştir.

The main objective of this thesis is to characterise sanitary landfill leachate of Gebze metropolitan area. The first part of samples was collected just before land- filling from the pressed waters of the solid waste collection vehicles. The others were collected from percolation area of the landfill area. The samples, representing each district then analysed to see physical, chemical and organic contents. The main concern associated with land-filling of municipal waste is related to discharge of leachate into the environment, which causes serious pollution to groundwater aquifers as well as closest surface waters. Leachate is occurred when the solid waste water content percolates through the dumped solid waste on the land- filling area as well as by mixing these waters with rain, ground and flood waters. The characteristic of leachate may vary from side to side in the land-filling area. In this study, the analysis of leachate were found as follows: pH 4-7, conductivity 9-20 mS/cm, turbidity 5-8100 NTU, total suspended solids (TSS) 0.3-6 g/L, total dissolved solids (TDS) 4-49 g/L, total volatile solids 1.2-40 g/L, chemical oxygen demand (COD) 800-64000 mg/L, total organic carbon (COD) 97-20600 mg/L, sulphate (S04"2) 87-3600 mg/L, chlorine (CI") 850-25240 mg/L, ammonium (NH4) 104-750 mg/L, lead (Pb) 0.3-10 mg/L, mercury (Hg) 0.28-0.64 mg/L, chromium (Cr) 0.24-6,6 mg/L, cadmium (Cd) 0.005-1.5 mg/L, nickel (Ni) 0.132- 1.974 mg/L, arsenic (As) 0.01-0.4 mg/L, cupper (Cu) 0.4-400 mg/L, total phosphorous 2.8-72.9 mg/L, iron (Fe) 4.64-18.8 mg/L and manganese (Mn) 2-288 mg/L. According to organic analysis, it was seen that the leachate contains acetic acid, propanoic acid, ethyl ester, butanoic acid, hexzanoic acid, heptanoic acid, pentanoic acid and phenol compounds as a result of first stage (acid stage) of the anaerobic degradation of leachate.
Characterization of leachate formed before and after dumping waste in Gebze
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Çevre Mühendisliği; Environmental Engineering