Kişisel gelişimde mobbing etkisi: Öğretmenler üzerinde bir uygulama - Türker, Muhsin Kürşat (Gebze Teknik Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2020)
Örgütsel kimlik algısı yüksek bireyin kişisel gelişiminin nasıl şekilleneceğinin belirlenmesi bu çalışmanın konularından biridir. Ayrıca örgütsel kimlik algısı yüksek bireyin mobbinge maruz kalması durumunda, kişisel gelişim yöneliminin nasıl değişebileceğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın konularından bir diğeri, proaktif kişilik özelliği olan bireyin kişisel gelişim yöneliminin nasıl şekilleneceğinin araştırılmadır. Ayrıca, bu özellikteki bireyin mobbinge maruz kalması durumunda kişisel gelişim yöneliminin durumdan nasıl etkileneceğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Türkiye'de kamu okullarında çalışan öğretmenler üzerinde uygulaması yapılan bu çalışmaya 1192 eğitimci katılmıştır. Böylece çalışmanın örneklemini Türkiye'nin en büyük meslek grubu olan öğretmenler oluşturmaktadır. Uygulama, dijital anket formlarının yine dijital kanallarla katılımcılara gönderilmesi yoluyla yapılmıştır. Çalışmanın; örgütsel kimlik algısının kişisel gelişim yönelimine pozitif yönlü etkisini ortaya çıkarması bakımından literatüre katkı sağladığı düşünülmektedir. Ayrıca örgütsel kimlik algısı yüksek birey mobbinge maruz kaldığında kişisel gelişim yöneliminin negatif yönde etkilendiğinin belirlenmesi literatüre bir diğer katkısı olarak değerlendirilebilir. Çalışmada, proaktif kişilik özelliğinin kişisel gelişim yönelimine pozitif yönde etkisinin olduğu belirlenmiştir. Ancak proaktif kişilik sahibi bireylerin mobbinge maruz kalmaları durumunda bu etkileşimin kişisel gelişim yönelimine bir etkisinin olmadığı görülmüştür. Bu durumda proaktif kişilik özelliği ile kişisel gelişim yönelimi arasındaki ilişkide mobbing algısının moderatör etkisi tespit edilememiştir. Araştırmanın çalışanlara, kimlik algıları ve kişilik özelliklerinin değerlendirilmesi noktasında ışık tuttuğu düşünülmektedir. İşyerinde gerçekleşmesi muhtemel mobbing saldırılarının kişisel gelişim yönelimine etkilerinin kimlik ve kişilik özellikleri yönüyle açıklanmasıyla, mobbing kavramının etki ve sonuçlar bakımından çalışanlar ve işverenler açısından daha iyi anlaşılmasına katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

One of the issues of this study is to determine how will shape personal growth of individual who has high organisational identification perception. In addition, it was aimed to determine how personal growth initiative would change, in case of a person exposed to mobbing with high organizational identification perception. Another issue of this study is to examine how will shape personal growth initiative of individual who has proactive personality. In addition, it was aimed to determine how will personal growth initiative affect from the case that individual exposed to mobbing with proactive personality. 1192 teachers participated to this study, which is applied on them who are working on public schools in Turkey. Accordingly, the sample of the study has consisted by teachers who are the biggest profession group of Turkey. The application has done with sending of digital survey forms via digital channels. It is thought that this study contributed by revealing the positive effect of organizational identification perception on personal growth initiative. In addition, it can be interpreted as a contribution to literature, determining the case when individual exposed to mobbing with high organizational identification perception, personal growth initiative is affected negatively. It was determined in this study that proactive personality has positive effect on personal growth initiative. However, it was observed that the case when individual exposed to mobbing who has proactive personality, there was not effect of this interaction on personal growth initiative. In this case, there is not moderator effect of mobbing on the relation between proactive personality characteristic and personal growth initiative. It is thought that this research brightens to employee's consideration about identification perception and personality characteristic. With explaining the effect of probable mobbing attacks on personal growth initiative in terms of identification and personality characteristic, it is thought that it will contribute about understanding better by employees and employers the effects and consequences of mobbing.
Mobbing effect on personal growth: An aplication on teachers
Keywords: Eğitim ve Öğretim; Education and Training; Psikoloji