Gelişmiş ahşap yapım sistemleri ve Türkiye koşulları yönünden değerlendirilmesi - Batur, Aykut (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2004)
Yeni teknoloji ile üretilen ve Dünya' da gelişmiş bir çok ülke tarafından kullanılmakta olan ahşap yapılar, geçmişimizde geleneksel sistemde bir çok" uygulama yapılmasına rağmen Türk yapı sektörünce pek tanınmamaktadır. Bu çalışmada, Dünya' da uzun süredir uygulanan ve Türkiye'de yeni uygulanmaya başlanan, yapı sektöründe daha fazla tercih edilen yeni teknoloji ile üretilen ahşap çerçeve yapılar ele alınmış ve Türkiye'de uygulanabilirliği çeşitli kriterler baz alınarak değerlendirilmeye çalışılmıştır. Bu doğrultuda çalışma beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, sorunun belirlenmesi, çalışmanın amacı ve kapsamı ortaya konmaktadır. İkinci bölümde, ahşap yapıların hammaddesi olan ahşabın yapısı ve özellikleri araştırılmış ve incelenmiştir. Üçüncü bölümde, ahşap yapılar sınıflandırılmış, Dünya' da ve Türkiye'de yapı sektörü tarafından en çok tercih edilen ahşap çerçeve yapılar detayları ile birlikte araştırılmış ve incelenmiştir. Dördüncü bölümde, ahşap çerçeve yapılar Türkiye koşulları yönünden çeşitli kriterler baz alınarak değerlendirilmiş ve uygulamanın Türkiye'de yapılmasının rasyonelliği ortaya konmaya çalışılmıştır. Beşincİ.bölümde, ulaşılan sonuçlar çözüm önerileriyle birlikte sunulmuştur.

Wooden buildings produced with modern technology and used by many developed countries in the world are not wellrknown in Turkish architecture market, although there were many applications made in our traditional system in the past. In this study, modern technology product wooden frames which have been used for a long time in the world but recently applied in Turkey, and which are preferred widely in the architecture market are investigated, and their applicability in Turkey is evaluated basing on various criteria. The study consists of five chapters; The first chapter presents the problem, the aim and the contents of the study. In the second chapter, the formation and the special features of the wood, which is the row material of wooden buildings, are investigated and analyzed. In the third chapter, wooden buildings are classified, and wooden frames, which are widely preferred by the architecture market in both Turkey and the world, are investigated and analyzed in detail. In the fourth chapter, wooden frames are evaluated basing on various criteria considering the conditions in Turkey, and the rationality of their application is presented. In the fifth chapter, the results acquired through the investigation are presented with the solution proposals.
The Assessment of developed techniques of wood construction according to the conditions in Turkey
Keywords: Mimarlık; Architecture