Impacts of investment incentives on various macroeconomic variables in Turkey - Karaboğa, Hasan (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2014)
Yatırım teşvikleri, devletin yatırım, istihdam ve üretim artışı sağlamak için kamu ve özel sektöre sağladığı desteklerdir. Cumhuriyetin ilk yıllarından beri, sanayileşme politikalarının bir parçası olarak yatırım teşvik sistemleri yatırım ortamının şekillendirilmesi için önemli politika aracı olmuştur. Literatürde dünyada yatırım teşviklerinin etkinliğini araştıran çalışmalar bulunmaktadır. Fakat, Türkiye'deki yatırım teşvikleri üzerine yapılmış ampirik ve kapsamlı çalışmaların sayısı oldukça azdır. Bu çalışmada Türkiye'deki on altı imalat sanayi sektörü 1981 ve 2009 yılları için analiz edilmiş ve yatırım teşviklerinin sektörel işgücü verimliliği, sermaye yoğunluğu, istihdam ve toplam faktör verimliliği büyümesi üzerindeki etkileri analiz edilmiştir. 1981-2009 yılları arası beş yıllık dönemler halindeki panel veri seti kullanılarak WLS ve System GMM yöntemleriyle tahmin yapılmıştır. Sonuçlarımıza göre, yatırım teşvikleri istihdamı önemli olarak etkilemezken saat başına düşen katma değer, saat başına düşen sermaye stoğu ve toplam faktör verimliliği büyümelerini olumsuz etkilemektedir. Çeşitli duyarlılık analizleride yapılmıştır. Yatırım teşviklerinin diğer bazı göstergeleri kullanılarak aynı tahminler yapılmış ve sonuçlarımızın istatistiki açıdan tutarlı olduğu bir kez daha gösterilmiştir.

Investment incentives are supports provided by the government for both public and private sectors to increase investment, employment, and output. Since the early years of the Republic, investment incentive systems as a part of industrialization policies are important policy options to shape the investment environment and promote industrialization. There are some studies investigating the effectiveness of the investment incentives in the literature. However, there is a lack of comprehensive empirical works on investment incentives in Turkey. Sixteen manufacturing industry sectors in Turkey for the years between 1981 and 2009 are analyzed in this work, and we investigate the impacts of investment incentives on the growth of sectoral labor productivity, capital intensity, employment and total factor productivity. WLS and System GMM estimation techniques are applied to the panel dataset for six five-year periods between 1981 and 2009. Our results show that investment incentives do not affect the employment growth significantly, whereas they negatively affect the growth rate of value added per workhour, capital stock per workhour, and total factor productivity. We have also done a number of robustness checks such that we run our regression several other measures of incentives. These estimations indicate that our previous results are robust and consistent results.
Türkiye'de uygulanan yatırım teşviklerinin çeşitli makroekonomik değişkenler üzerindeki etkisi
Keywords: Ekonometri; Econometrics; Ekonomi