BİR MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİNİN FARKLI İÇ ORTAMLARINDAN TOPLANAN TOZ ÖRNEKLERİNDEKİ PAH VE PCBLERİN SEVİYELERİNİN VE KAYNAKLARININ İNCELENMESİ - Yurdakul, Sema; Sağlam, Işıl Çelik; Cetin, Banu (My University, 2021)
Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Mühendislik Fakültesinde, öncedenbelirlenen 23 noktada toz örnekleri 2017 yazı boyunca toplanmış ve örneklerdekiPAH ve PCB’ler solvent ekstraksiyon yöntemi ile ayrılarak, deriştirilmiş,temizleme/ayırma kolonu metoduyla girişim yapan bileşiklerden temizlenerekhazırlanan örnekler Gaz Kromatografisi/ Kütle Spektrometresi (GC/MS) cihazı ileanaliz edilmişlerdir. Çalışmada elde edilen PAH ve PCB konsantrasyonları oldukçadeğişkenlik göstermişlerdir. Toplam PAH konsantrasyonu (?16PAH) 247,14 ile14162,65 ng g-1 aralığında (kuru ağırlıkta) değişmektedir (ORT±SS; 2161,27 ± 3118ng g-1). Toplam PCB konsantrasyonu (? 41PCB) ise 2,06 ile 495 ng g-1 aralığında(kuru ağırlık) değişmektedir (ORT±SS; 74,72±107,67 ng g-1). Çalışmada ayrıca hedeforganik kirleticilerin kaynaklarını belirlemek amacıyla Faktör Analizi (FA)gerçekleştirilmiş ve PAH’lar için iki PCB’ler içinse üç kaynak elde edilmiştir. FaktörAnalizi sonuçlarına göre SDÜ Mühendislik Fakültesi iç ortam tozundaki PAHlarınana kaynağının trafik ve fakülte içerisindeki aktiviteler olduğu, PCB’lerin ise yinefakülte içerisinde gerçekleştirilen aktiviteler, boyalar ve kullanılan teknik solventlerolduğu görülmüştür. Ayrıca ofislerinde sigara kullanan akademik/idari personelinPCB maruziyeti açısından içmeyenlere kıyasla daha fazla potansiyel bir risktaşıdıkları görülmüştür.
Keywords: Kimya; Uygulamalı; Çevre Bilimleri