Sustainable supply chain management implementations - Usta, Ahmet Tarık (Gebze Teknik Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2021)
Çevre kirliliği, doğal kaynakların tükenmesi, fakirlik, besin ve temiz suya erişim gibi çevresel ve sosyal sorunlar, uzun süredir dünya gündemi meşgul eden ve acilen çözüm aranan en önemli konular arasındadır. Tüketiciler, ulusal ve uluslararası sivil toplum örgütleri, hükümetler ve çeşitli baskı grupları işletmelerin bu konulardaki sorumluluklarını yerine getirmeleri için, giderek artan bir baskı uygulamaktadırlar. Bu baskılara ilaveten, toplumsal farkındalığın artmasının da etkisiyle günümüzde işletmeler bu konuya stratejik bir perspektiften yaklaşmakta ve çevresel-toplumsal sorunlara yoğun bir ilgi göstermektedirler. Bu çerçevede, çevreye ve topluma duyarlı sürdürülebilir tedarik zinciri uygulamaları, iş dünyası için son derece önemli bir sorumluluk alanı haline gelmiştir. Tedarik zinciri yönetimindeki sürdürülebilirlik uygulamalarının tüketicilere nasıl, ne derece tesir ettiği ve hangi değişkenlerin ürün tercihlerine etki ettiği işletmeler için önemli bir araştırma alanıdır. Bu araştırmada sürdürülebilir tedarik zinciri uygulamalarının, tüketicilerin çevresel farkındalıklarına, öznel normlarına, satın alma niyetlerine, sürdürülebilir ürünlere karşı tutumlarına ve ürün tercihlerine etkilerinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu bağlamda, tüketicilerden ürün tercihlerine etki eden faktörleri saptamak amacıyla anket yoluyla veriler toplanmıştır. Toplanan verilerin analiz edilmesi sonucunda, tüketicilerin çevresel farkındalıklarının, öznel normlarına, satın alma niyetlerine, sürdürülebilir ürünlere karşı tutumlarına ve ürün tercihlerine anlamlı etkisi olduğu belirlenmiştir. Ankete katılan bireylerin sosyal çevresi tarafından maruz kaldığı baskıların satın alma niyetlerine doğrudan etki etmediği ancak satın alma niyetlerinin şekillenmesinde aracı etkisi olduğu saptanmıştır. Benzer şekilde tutumların da satın alma niyetleri üzerinde anlamlı derecede etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca tüketicilerin ürün tercihlerinde tutumların, satın alma niyetlerinin ve demografik özelliklerin de etkili olduğu görülmüştür. Bulgulara ilişkin teorik ve yönetici uygulamalarına yönelik değerlendirmeler yapılarak çalışma sonlandırılmıştır.

Environmental and social problems such as environmental pollution, depletion of natural resources, poverty, access to food and clean water are among the most significant issues that have long been on the world agenda and are urgently searched for solutions. Consumers, national and international non-governmental organizations, governments, and various pressure groups are increasingly putting pressure on businesses to fulfill their responsibilities. In addition to these pressures, business enterprises are approaching these issues from a strategic perspective and show intense interest in environmental-social problems due to the increasing social awareness. In this context, sustainable supply chain implementations that are sensitive to the environment and society have become an important area of responsibility for the business world. How, to what extent the sustainability implementations in supply chain management affect consumers and which variables affect product preferences is an essential research area for businesses. This study aims to explain the responses of consumers to sustainable supply chain implementations by examining consumers' environmental awareness, subjective norms, purchasing intentions, attitudes towards sustainable products, and product choices variables. In this context, data were collected through questionnaires to determine the factors that affect the product preferences from consumers. As a result of analyzing the collected data, it has been determined that the environmental awareness of consumers has a significant effect on their subjective norms, purchasing intentions, attitudes towards sustainable products, and product choices. It has been determined that the pressures exposed from the social environment of the individuals surveyed do not directly affect their purchasing intentions, but these pressures have a mediated effect in shaping their purchasing intentions. Similarly, it was concluded that attitudes were significantly influential on purchasing intentions. Moreover, it was observed that attitudes, purchase intentions, and demographic features were significantly effective in consumers' product choices. The study was concluded by evaluating the theoretical and managerial implementations regarding the findings.
Sürdürülebilir tedarik zinciri yönetimi uygulamaları
Keywords: İşletme; Business Administration